RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Kartoteka oceny histopatologicznej chorób układu nerwowego (1966) - opis nr 187/66

Date issued/created:

1966

Resource type:

Tekst

Institutional creator:

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN. Zakład Neuropatologii Doświadczalnej i Klinicznej, PBN ID: 5e70918b878c28a04737de9d

Contributor:

M.Dąmbska, dr hab.

Description:

Rozpoznanie kliniczne, anatomiczne i histologiczne

Abstract:

W skrawku z kory widoczny masywny krwotok podoponowy z dość wyraźną reakcją symptomatyczną i obecnością makrofagów. W tkance nerwowej z płata skroniowego widać podbiegnięcia krwawe odpowiadające brzegowi ogniska. Podobne znajdują się w móżdżku /prawdopodobnie przenikające od k.IV/ a otaczająca tkanka wykazuje zmianę o typie martwicy niezupełnej. W opuszcze brzeżnie pod dnem komory również istnieje drobne podbiegnięcie krwawe - poza tym widoczne uszkodzenie komórkowe. Fragmenty ściany naczynia nie do oceny, krwotok robi wrażenie zgodnie z przebiegiem klinicznym dwu fazowego. Zmiany widoczne podpajęczosą starsze niż duży krwotok miąższowy.

Format:

pdf

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:193480

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitizing institution:

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

Edition name Date
opis nr 187/66 Feb 1, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information