RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Kartoteka oceny histopatologicznej chorób układu nerwowego (1966) - opis nr 148/66

Date issued/created:

1966

Resource type:

Tekst

Institutional creator:

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN. Zakład Neuropatologii Doświadczalnej i Klinicznej, PBN ID: 5e70918b878c28a04737de9d

Contributor:

K.Wiśniewska, dr

Description:

Rozpoznanie kliniczne, anatomiczne i histologiczne

Abstract:

W płacie czołowym prawym świeże ognisko istotę białą. Ognisko jest w fazie wczesnej rozbiórki stąd mak j ejrofagi pobudzone i pomnożone naczynia i glej. W istocie białej jest tylko stan gąbczasty, obniżona barwliwość tkanki nerwowej oraz zmniejszenie elementów komórkowych. W korze opustoszenia komórkowe, schorzenia typu ischemicznego, przewlekłego,poza tym zwyrodnienia tłuszczowe , które widoczne są również we wzgórzu. W warstwie drobinowj pobudzony i pomnożony glej, ciała amylidowe. W naczyniach zmiany miażdżycowe dużego stopnia. Poza tym cechy obrzęku , przekrwienia. W oponach pojedyncze makrofagi, limfocyty i komórki histocytopodobne.

Format:

pdf

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:193467

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitizing institution:

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

Edition name Date
opis nr 148/66 Feb 1, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information