RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Kartoteka oceny histopatologicznej chorób układu nerwowego (1965) - opis nr 60/65

Date issued/created:

1965

Resource type:

Tekst

Institutional creator:

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN. Zakład Neuropatologii Doświadczalnej i Klinicznej, PBN ID: 5e70918b878c28a04737de9d

Contributor:

E. Osetowska, prof.

Place of publishing:

Warszawa

Description:

Rozpoznanie kliniczne, anatomiczne i histologiczne

Abstract:

Na wszystkich skrawkach w istocie białej b.duże przestrzenie okołonaczyniowe; naczyń najczęściej się w nich nie obserwuje. Przy kilku zachowanych naczyniach małe nacieki limfocytarne najprawdopodobniej symptomatyczne. Przerzedzenia w komórkach kory /mrozik !/ i w zwojach. W móżdzżku w istocie białej nierównomierne zagęszczenie gleju; małe obrączki nacieków przynaczyniowo.Warstwa ziarnista kory zachowana - warstwa Purkiniego prawie zanikła -tu i ówdzie pojedyncze cienie komórek shomogenizowanych.Zlecono zatopienie w parafinie wszystkich małych skrawków i dwóch dużych:fiolet krezylu i van Gieson.

Format:

pdf

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:197119

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitizing institution:

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

Edition name Date
opis nr 60/65 Feb 1, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information