• Search in all Repository
  • Literature and maps
  • Archeology
  • Mills database
  • Natural sciences

Search in Repository

How to search...

Advanced search

Search in Literature and maps

How to search...

Advanced search

Search in Archeology

How to search...

Advanced search

Search in Mills database

How to search...

Advanced search

Search in Natural sciences

How to search...

Advanced search

RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Stołówki w przestrzeni socjalistycznego miasta

Creator:

Milewska, Monika

Date issued/created:

2021

Resource type:

Tekst

Subtitle:

Canteens in the space of a socialist city ; Journal of Urban Ethnology 19 (2021)

Publisher:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Place of publishing:

Kraków

Description:

24 cm

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

Abstract:

Zakład pracy wraz ze swą infrastrukturą socjalną, zaspokajającą większość podstawowych potrzeb pracowników, miał być w PRL-u przestrzenią alternatywną wobec miasta. Kluczową rolę odgrywały tu stołówki, które miały karmić w racjonalny sposób, podnosząc wydajność pracy i uwalniając kobiety od domowych obowiązków. Projekt ten zawiódł, częściowo również z przyczyn związanych z przestrzenią samych stołówek – nieestetyczną, niehigieniczną i niedostępną dla członków rodzin

References:

Bierwiaczonek K. 2016. Społeczne znaczenie miejskich przestrzeni publicznych. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Brzostek B. 2010. PRL na widelcu. Warszawa: Baobab
Czarna księga cenzury PRL 1978. T. 2. Londyn: Aneks
Czekalski T. 2011. Przedsiębiorstwa żywienia zbiorowego w realiach PRL: model żywienia zbiorowego w warunkach przyspieszonej modernizacji i jego realizacja. Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Politologica 5, 78–90
Daszczyńska H. i Kobzdej D. (red.) 2013. Tu Stocznia. Gdańsk: Fundacja Centrum Solidarności
Drzał-Sierocka A. 2018. Jedzenie taśmowe? Dzisiejsze czasy Chaplina jako głos w dyskusji na temat idei fast food. [W:] A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka (red.), Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym. Warszawa: Grupa Cogito
Gluza Z. (red.) 1991. W stanie. Warszawa: Wydawnictwo „Karta”
Głuszczenko I. 2012. Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia. Warszawa: Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Hall E. T. 1978, Ukryty wymiar. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy
Jarska N. 2015. Kobiety z marmuru. Robotnice w Polsce w latach 1945–1960. Warszawa: Instytut Pamięci Narodowej
Jastrząb M. 2004. Puste półki. Problem zaopatrzenia ludności w artykuły powszechnego użytku w Polsce w latach 1949–1956. Warszawa: Wydawnictwo Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania im. L. Koźmińskiego
Leczkowska J. 1999. Ciężkie sytuacje ludzi zbliżają, otwierają ich serca [W:] J. Kulas (red.), Stan wojenny. Wspomnienia i oceny. Pelplin: Bernardinum, 181–184
Mazurek M. 2005. Socjalistyczny zakład pracy. Porównanie fabrycznej codzienności w PRL i NRD u progu lat sześćdziesiątych. Warszawa: Wydawnictwo „Trio”
Mazurek M. 2010. Społeczeństwo kolejki. O doświadczeniach niedoboru 1945–1989. Warszawa: Wydawnictwo „Trio”
Miler A. i Stormowska M. b.r.w. Stocznia gdańska szlakami kobiet (ulotka), Gdańsk: Instytut Kultury Miejskiej
Pyszny J. 2007. Co jada bohater? Kod kulinarny literatury socrealistycznej, czyli dieta a światopogląd. [W:] K. Łeńska-Bąk (red.), Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol. Opole: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 215–245
Smaga M. 2017. „Stylowa”, „Arkadia”, „Mozaika”… – wnętrza lokali gastronomicznych w Nowej Hucie z okresu PRL. [W:] M. Baran, Bufet pod Kombinatem, Kraków: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, 87–125
Trzeciak A. 2020. Stocznia Gdańska. Miejsca, ludzie, historie. Gdańsk: Europejskie Centrum Solidarności
Wąchała-Skindzier M. 2017. Miasto socjalistyczne na widelcu, czyli rzecz o nowohuckich lokalach gastronomicznych. [W:] M. Baran, Bufet pod Kombinatem, Kraków: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, 37–85

Relation:

Journal of Urban Ethnology

Volume:

19

Start page:

137

End page:

146

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/octet-stream

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:235573 ; 1429-0618 ; e-ISSN 2719-6526 ; doi:10.23858/JUE19.2021.008

Source:

IAiE PAN, sygn. P 714 ; IAiE PAN, sygn. P 1505 ; click here to follow the link

Language:

pol

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitizing institution:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Archeologii i Etnologii PAN

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information