• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Stołówki w przestrzeni socjalistycznego miasta

Twórca:

Milewska, Monika

Data wydania/powstania:

2021

Typ zasobu:

Text

Inny tytuł:

Canteens in the space of a socialist city ; Journal of Urban Ethnology 19 (2021)

Wydawca:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Kraków

Opis:

24 cm

Typ obiektu:

Journal/Article

Abstrakt:

In the People’s Republic of Poland a workplace, along with its social infrastructure meeting most of the basic needs of employees, was to be an alternative space to the city. Canteens, which were to feed the employees rationally, increasing work efficiency and freeing women from household chores, played a key role here. This project failed, partly also for reasons related to the space of the canteens themselves: they were unaesthetic, unsanitary and inaccessible to family members

Bibliografia:

Bierwiaczonek K. 2016. Społeczne znaczenie miejskich przestrzeni publicznych. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Brzostek B. 2010. PRL na widelcu. Warszawa: Baobab
Czarna księga cenzury PRL 1978. T. 2. Londyn: Aneks
Czekalski T. 2011. Przedsiębiorstwa żywienia zbiorowego w realiach PRL: model żywienia zbiorowego w warunkach przyspieszonej modernizacji i jego realizacja. Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Politologica 5, 78–90
Daszczyńska H. i Kobzdej D. (red.) 2013. Tu Stocznia. Gdańsk: Fundacja Centrum Solidarności
Drzał-Sierocka A. 2018. Jedzenie taśmowe? Dzisiejsze czasy Chaplina jako głos w dyskusji na temat idei fast food. [W:] A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka (red.), Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym. Warszawa: Grupa Cogito
Gluza Z. (red.) 1991. W stanie. Warszawa: Wydawnictwo „Karta”
Głuszczenko I. 2012. Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia. Warszawa: Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Hall E. T. 1978, Ukryty wymiar. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy
Jarska N. 2015. Kobiety z marmuru. Robotnice w Polsce w latach 1945–1960. Warszawa: Instytut Pamięci Narodowej
Jastrząb M. 2004. Puste półki. Problem zaopatrzenia ludności w artykuły powszechnego użytku w Polsce w latach 1949–1956. Warszawa: Wydawnictwo Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania im. L. Koźmińskiego
Leczkowska J. 1999. Ciężkie sytuacje ludzi zbliżają, otwierają ich serca [W:] J. Kulas (red.), Stan wojenny. Wspomnienia i oceny. Pelplin: Bernardinum, 181–184
Mazurek M. 2005. Socjalistyczny zakład pracy. Porównanie fabrycznej codzienności w PRL i NRD u progu lat sześćdziesiątych. Warszawa: Wydawnictwo „Trio”
Mazurek M. 2010. Społeczeństwo kolejki. O doświadczeniach niedoboru 1945–1989. Warszawa: Wydawnictwo „Trio”
Miler A. i Stormowska M. b.r.w. Stocznia gdańska szlakami kobiet (ulotka), Gdańsk: Instytut Kultury Miejskiej
Pyszny J. 2007. Co jada bohater? Kod kulinarny literatury socrealistycznej, czyli dieta a światopogląd. [W:] K. Łeńska-Bąk (red.), Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol. Opole: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 215–245
Smaga M. 2017. „Stylowa”, „Arkadia”, „Mozaika”… – wnętrza lokali gastronomicznych w Nowej Hucie z okresu PRL. [W:] M. Baran, Bufet pod Kombinatem, Kraków: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, 87–125
Trzeciak A. 2020. Stocznia Gdańska. Miejsca, ludzie, historie. Gdańsk: Europejskie Centrum Solidarności
Wąchała-Skindzier M. 2017. Miasto socjalistyczne na widelcu, czyli rzecz o nowohuckich lokalach gastronomicznych. [W:] M. Baran, Bufet pod Kombinatem, Kraków: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, 37–85

Czasopismo/Seria/cykl:

Journal of Urban Ethnology

Tom:

19

Strona pocz.:

137

Strona końc.:

146

Szczegółowy typ zasobu:

Article

Format:

application/octet-stream

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:235573 ; 1429-0618 ; e-ISSN 2719-6526 ; doi:10.23858/JUE19.2021.008

Źródło:

IAiE PAN, call no. P 714 ; IAiE PAN, call no. P 1505 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Prawa:

Creative Commons Attribution BY 4.0 license

Zasady wykorzystania:

Copyright-protected material. [CC BY 4.0] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY 4.0 license, full text available at: ; -

Digitalizacja:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Lokalizacja oryginału:

Library of the Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Dostęp:

Open

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji