• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Kinetyka wzrostu zawiesiny pszenicy (Triticum aestivum L.) w zależności od stężenia sacharozy w pożywce

Inny tytuł:

Growth kinetics of suspension culture of wheat (Triticum aestivum L.) influenced by sucrose concentration in the medium

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

The suspension culture was initiated from callus derived from immature inflorescences of winter wheat var Almari. The aim of our investigation was evaluation of the influence of twice increased sucrose concentration in the mediumon the physicochemical properties and cell morphology during 15 days of suspension culture. The number of cells, volume, weight, shape and viability weremonitored in a few day intervals. Moreover, pH, conductivity and osmolality ofmedium were measured. The suspensions that were maintained in media containing 30 and 60 g of sucrose per dm^ were characterised by a similar cell viability and growth kinetics tendency. However, from the day of culture, increased concentration ofsucrose inhibited the cell proliferation rate. This effectwas associated with decreased volume and dry weight of cells, which indicatesthat sucrose influences the production of cell biomass. The morphological character of cells was independent of the sucrose concentration, the cell area andcircularity changed similarly for both media. The area was increased and circularity decreased. Increased concentration of sucrose resulted in lowered pH ofthe medium during the whole culture period. There was no statistically significant influence of sucrose on the conductivity and osmolality changes in media.The results suggest that higher level ofsucrose in the medium can be disadvantageous for growth kinetics ofwheat suspension. It was not connected with medium osmotic potential changes or cell-medium ion exchange possibilities.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.53, 2 (2001)-.

Tom:

53

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

104

Strona końc.:

110

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:139274 ; IChB B-49

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

16 wrz 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

214

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/174632

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji