• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Biodegradacja odpadów gospodarczych przy użyciu szczepów bakterii lipolitycznych, proteolitycznych i celulolitycznych

Inny tytuł:

Biodegradation of industrial waste with the application of lipolytic, proteolytic and cellulolytic bacteria

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

The intensive civilization growth has lead to an increase in the amount of industrial waste. One of the ways to reduce the amount of waste is biodegradation. This paper presents the process of industrial waste biodegradation with the use of lipolytic, proteolytic and cellulolytic bacteria. Due to the complex composition of the waste, the degradation of fat, protein and carbohydrates. The biodegradation was carried out with the use of both archived and field bacteria. The aforementioned strains were also used in their genetically modified forms. The examination proved that genetically modified bacteria manifested much better biodegradation capacity than unmodified strains, and that the former reduced 89-94% of fat, 90-95% of protein and 90-96% of carbohydrates after 4 weeks of examination. In the case of unmodified strains, the reduction rates were lower by a few or more percent respectively, regardless of the substrate applied. In all the variations of the examination of reduction of fat, protein and carbohydrates the count of microorganisms was growing. Also, a close dependence between the oxidation and the intensity of the processes examined was noticed.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.66, 3 (2004)-.

Tom:

66

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

202

Strona końc.:

212

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:119341

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

30 mar 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

446

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/148625

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji