Przyjęcie z okazji narodzin dziecka
Somon Bajan, ajmak Centralny (Tövaimag), Mongolia
… i będziemy mogli kontemplować stół gościnny z jego zastawą. Widzimy zbliżenie na gościnny stół: talerz z poczęstunkiem, produktami ułożonymi troskliwie w pięć warstw. Ta piętrowa konstrukcja składa się z ciast domowego wypieku boow, boorcog oraz öröm (gotowana i podsuszona śmietana z mleka krowy i jaków, będąca przysmakiem mongolskiego menu) serów podsuszanych i słodyczy. Na oddzielnej tacy znajduje się również zaliczane do tej kategorii danie chajlmag (roztopiony i przetworzony z mąką öröm) i misa z polędwicą, na którym jest nóż do krojenia. Dookoła na stole są czarki z kumysem, miseczki do herbaty, kieliszki i butelki ; Zdjęcie z serii: Gościnność ; Podseria: Proszona biesiada w osadzie somonowej
Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Gościnność
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska
Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk
Instytut Archeologii i Etnologii PAN
Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Nov 5, 2022
Nov 5, 2022
6
https://rcin.org.pl./publication/154753
Edition name | Date |
---|---|
Przyjęcie z okazji narodzin dziecka | Nov 5, 2022 |