Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Przyjęcie z okazji narodzin dziecka
Somon Bajan, ajmak Centralny (Tövaimag), Mongolia
Widzimy zbliżenie na gościnny stół: talerz z poczęstunkiem, produktami ułożonymi troskliwie w pięć warstw. Ta piętrowa konstrukcja składa się z ciast domowego wypieku boow, boorcog oraz öröm (gotowana i podsuszona śmietana z mleka krowy i jaków, będąca przysmakiem mongolskiego menu) serów podsuszanych i słodyczy. Na oddzielnej tacy znajduje się również zaliczane do tej kategorii danie chajlmag (roztopiony i przetworzony z mąką öröm ) i misa z mięsiwem, na którym jest nóż do krojenia. Dookoła na stole są czarki z kumysem, czarki do herbaty, kieliszki i butelki ; Zdjęcie z serii: Gościnność ; Podseria: Proszona biesiada w osadzie somonowej
Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Gościnność
Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license
Copyright-protected material. [CC BY-SA 3.0 PL] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license, full text available at: ; -
Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences
Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences
Operational Program Digital Poland, 2014-2020, Measure 2.3: Digital accessibility and usefulness of public sector information; funds from the European Regional Development Fund and national co-financing from the state budget. ; European Union. European Regional Development Fund
Nov 5, 2022
Nov 5, 2022
7
https://rcin.org.pl./publication/154754
Edition name | Date |
---|---|
Przyjęcie z okazji narodzin dziecka | Nov 5, 2022 |