• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Garnek i księga - związki tekstu kulinarnego z tekstem literackim w literaturze polskiej XIX wieku

Twórca:

Bąbel, Agnieszka M.

Data wydania/powstania:

2000

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Teksty Drugie Nr 6 (2000)

Wydawca:

IBL PAN

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

21 cm ; Tekst pol.

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Bibliografia:

1. K. Bockenheim, Przy polskim siole, Wrocław 1999, s. 193-194.
2. Dawne obyczaje i zwyczaje szlachty i ludu wiejskiego w Polsce i w ościennych prowincjach, Warszawa 1860; przedruk: Warszawa 1987, s. 96-97.
3. Encyklopedyja powszechna, Warszawa 1859-1868; przedruk: Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1985.
4. E. Ihnatowicz, Literacki świat rzeczy. O realiach w pozytywistycznej powieści obyczajowej, Warszawa 1995, rozdz. IV: Kulinaria.
5. I. Jarosińska, Kuchnia polska i romantyczna, Kraków 1994, s. 206.
6. R. Kaleta, Sensacje z dawnych lat, Wrocław 1980, s. 242.
7. E. Kowecka, W salonie i w kuchni, Warszawa 1984, s. 162.
8. A. Mickiewicz, Pan Tadeusz, Kraków 1972, s. 274.
9. E. Orzeszkowa, Pamiętnik Wacławy, Warszawa 1975, t. 1, s. 240.
10. E. Orzeszkowa, Rodzina Brochwiczów, Warszawa 1951, t. 2, s. 7-8.
11. E. Orzeszkowa, Wesoła teoria i smutna praktyka. Opowiadanie, Warszawa 1966, s. 97.
12. L. Potocki, Pamiętniki pana Kamertona, cz. 1, Poznań 1869, s. 29-30.
13. B. Prus, Emancypantki, Warszawa 1998, t. 4, s. 331.
14. B. Prus, Kroniki, oprac. Z. Szweykowski, Warszawa 1958, t. 4, s. 90-91.
15. B. Prus, Lalka, Warszawa 1982, t. 2, s. 213.
16. Rok polski w życiu, tradycji i pieśni, przedst. Z. Gloger, Warszawa 1900; przedruk: Ciechanów 1994, s. 83.
17. H. Szymanderska, Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie, Warszawa 1999, s. 6.

Czasopismo/Seria/cykl:

Teksty Drugie

Zeszyt:

6

Strona pocz.:

163

Strona końc.:

181

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł naukowy oryginalny

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:59114 ; 0867-0633

Źródło:

IBL PAN, sygn. P.I.2524 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

6 lip 2016

Liczba pobrań / odtworzeń:

2948

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/76148

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji