• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Garnek i księga - związki tekstu kulinarnego z tekstem literackim w literaturze polskiej XIX wieku

Creator:

Bąbel, Agnieszka M.

Date issued/created:

2000

Resource type:

Tekst

Subtitle:

Teksty Drugie Nr 6 (2000)

Publisher:

IBL PAN

Place of publishing:

Warszawa

Description:

21 cm ; Tekst pol.

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

References:

1. K. Bockenheim, Przy polskim siole, Wrocław 1999, s. 193-194.
2. Dawne obyczaje i zwyczaje szlachty i ludu wiejskiego w Polsce i w ościennych prowincjach, Warszawa 1860; przedruk: Warszawa 1987, s. 96-97.
3. Encyklopedyja powszechna, Warszawa 1859-1868; przedruk: Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1985.
4. E. Ihnatowicz, Literacki świat rzeczy. O realiach w pozytywistycznej powieści obyczajowej, Warszawa 1995, rozdz. IV: Kulinaria.
5. I. Jarosińska, Kuchnia polska i romantyczna, Kraków 1994, s. 206.
6. R. Kaleta, Sensacje z dawnych lat, Wrocław 1980, s. 242.
7. E. Kowecka, W salonie i w kuchni, Warszawa 1984, s. 162.
8. A. Mickiewicz, Pan Tadeusz, Kraków 1972, s. 274.
9. E. Orzeszkowa, Pamiętnik Wacławy, Warszawa 1975, t. 1, s. 240.
10. E. Orzeszkowa, Rodzina Brochwiczów, Warszawa 1951, t. 2, s. 7-8.
11. E. Orzeszkowa, Wesoła teoria i smutna praktyka. Opowiadanie, Warszawa 1966, s. 97.
12. L. Potocki, Pamiętniki pana Kamertona, cz. 1, Poznań 1869, s. 29-30.
13. B. Prus, Emancypantki, Warszawa 1998, t. 4, s. 331.
14. B. Prus, Kroniki, oprac. Z. Szweykowski, Warszawa 1958, t. 4, s. 90-91.
15. B. Prus, Lalka, Warszawa 1982, t. 2, s. 213.
16. Rok polski w życiu, tradycji i pieśni, przedst. Z. Gloger, Warszawa 1900; przedruk: Ciechanów 1994, s. 83.
17. H. Szymanderska, Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie, Warszawa 1999, s. 6.

Relation:

Teksty Drugie

Issue:

6

Start page:

163

End page:

181

Detailed Resource Type:

Artykuł naukowy oryginalny

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:59114 ; 0867-0633

Source:

IBL PAN, sygn. P.I.2524 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Rights:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitizing institution:

Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Access:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

Oct 2, 2020

Data dodania obiektu:

Jul 6, 2016

Liczba pobrań / odtworzeń:

3029

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/76148

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji