1. Apicjusz, O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć, tł. i opr. I. Mikołajczyk, S. Wyszomirski, Toruń 1998, s. 177.
2. K. Bockenheim, Przy polskim stole, Wrocław 1999, s. 194.
3. A. Brillat-Savarin, Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, wyb. i opr. W Zawadzki, tł. i wst. J. Guze, Warszawa 1975, s. 15-16.
4. L. Ćwierczakiewicz, 365 obiadów, Warszawa 1911, reprint Warszawa 1988.
5. L. Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy... według wydania z 1885 roku, Warszawa 1985, s. 332-333.
6. L. Ćwierczakiewiczowa, Pieczeń cielęca, "Bluszcz" 1860, nr 20, Dodatek, s. 83.
7. S. Dubisz, O "urządzeniu" kuchni Króla JM Stanisława Augusta, "Napis", seria I, 1994, s. 113-134.
8. Gospodyni doskonała..., nakł. i dr. Fr. Chocieszyńskiego, Poznań 1889, reprint Poznań 1990, s. 112.
9. E. Ihnatowicz, Literacki świat rzeczy, Warszawa 1995, s. 119.
10. E. Kowecka, W salonie i w kuchni, Warszawa 1984, s. 127.
11. M. Lemnis, H. Vitry, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa 1979, s. 159.
12. M. Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska, Lwów 1911, s. 2.
13. B. Prus, Kroniki, t.10, oprac. Z. Szweykowski, Warszawa 1960, s. 357.
14. M. Rej, Żywot człowieka poczciwego (wybór), Wrocław 1997, s. 100.
15. A. Witkowska, R. Przybylski, Romantyzm, Warszawa 1999, s. 241-242.
oai:rcin.org.pl:56831 ; 1507-4153
IBL PAN, sygn. P.I.2795 ; click here to follow the link
Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony
Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Oct 2, 2020
Nov 3, 2015
1622
https://rcin.org.pl./publication/69833
Edition name | Date |
---|---|
Bąbel A. M. - Przemiany formy tekstu kulinarnego (III-XIX w.) | Oct 2, 2020 |
Machulik, Janusz
Dobrzańska, Halina Machulik, Janusz
Ivanova, Svitlana
Voitovych, Mariia
Peška, Jaroslav
Niewolak, Stanisław Tucholski, Stefan