Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Przemiany formy tekstu kulinarnego (III-XIX w.)

Twórca:

Bąbel, Agnieszka M.

Data wydania/powstania:

2000

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Napis, Seria VI (2000)

Wydawca:

Latona

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

24 cm ; Tekst pol.

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Bibliografia:

1. Apicjusz, O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć, tł. i opr. I. Mikołajczyk, S. Wyszomirski, Toruń 1998, s. 177.
2. K. Bockenheim, Przy polskim stole, Wrocław 1999, s. 194.
3. A. Brillat-Savarin, Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, wyb. i opr. W Zawadzki, tł. i wst. J. Guze, Warszawa 1975, s. 15-16.
4. L. Ćwierczakiewicz, 365 obiadów, Warszawa 1911, reprint Warszawa 1988.
5. L. Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy... według wydania z 1885 roku, Warszawa 1985, s. 332-333.
6. L. Ćwierczakiewiczowa, Pieczeń cielęca, "Bluszcz" 1860, nr 20, Dodatek, s. 83.
7. S. Dubisz, O "urządzeniu" kuchni Króla JM Stanisława Augusta, "Napis", seria I, 1994, s. 113-134.
8. Gospodyni doskonała..., nakł. i dr. Fr. Chocieszyńskiego, Poznań 1889, reprint Poznań 1990, s. 112.
9. E. Ihnatowicz, Literacki świat rzeczy, Warszawa 1995, s. 119.
10. E. Kowecka, W salonie i w kuchni, Warszawa 1984, s. 127.
11. M. Lemnis, H. Vitry, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa 1979, s. 159.
12. M. Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska, Lwów 1911, s. 2.
13. B. Prus, Kroniki, t.10, oprac. Z. Szweykowski, Warszawa 1960, s. 357.
14. M. Rej, Żywot człowieka poczciwego (wybór), Wrocław 1997, s. 100.
15. A. Witkowska, R. Przybylski, Romantyzm, Warszawa 1999, s. 241-242.

Czasopismo/Seria/cykl:

Napis

Tom:

VI

Strona pocz.:

215

Strona końc.:

230

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł naukowy oryginalny

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:56831 ; 1507-4153

Źródło:

IBL PAN, sygn. P.I.2795 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

3 lis 2015

Liczba pobrań / odtworzeń:

1593

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/69833

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji