Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Przemiany formy tekstu kulinarnego (III-XIX w.)

Twórca:

Bąbel, Agnieszka M.

Data wydania/powstania:

2000

Typ zasobu:

Text

Inny tytuł:

Napis, Seria VI (2000)

Wydawca:

Latona

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

24 cm ; Pol. text

Typ obiektu:

Journal/Article

Bibliografia:

1. Apicjusz, O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć, tł. i opr. I. Mikołajczyk, S. Wyszomirski, Toruń 1998, s. 177.
2. K. Bockenheim, Przy polskim stole, Wrocław 1999, s. 194.
3. A. Brillat-Savarin, Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, wyb. i opr. W Zawadzki, tł. i wst. J. Guze, Warszawa 1975, s. 15-16.
4. L. Ćwierczakiewicz, 365 obiadów, Warszawa 1911, reprint Warszawa 1988.
5. L. Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy... według wydania z 1885 roku, Warszawa 1985, s. 332-333.
6. L. Ćwierczakiewiczowa, Pieczeń cielęca, "Bluszcz" 1860, nr 20, Dodatek, s. 83.
7. S. Dubisz, O "urządzeniu" kuchni Króla JM Stanisława Augusta, "Napis", seria I, 1994, s. 113-134.
8. Gospodyni doskonała..., nakł. i dr. Fr. Chocieszyńskiego, Poznań 1889, reprint Poznań 1990, s. 112.
9. E. Ihnatowicz, Literacki świat rzeczy, Warszawa 1995, s. 119.
10. E. Kowecka, W salonie i w kuchni, Warszawa 1984, s. 127.
11. M. Lemnis, H. Vitry, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa 1979, s. 159.
12. M. Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska, Lwów 1911, s. 2.
13. B. Prus, Kroniki, t.10, oprac. Z. Szweykowski, Warszawa 1960, s. 357.
14. M. Rej, Żywot człowieka poczciwego (wybór), Wrocław 1997, s. 100.
15. A. Witkowska, R. Przybylski, Romantyzm, Warszawa 1999, s. 241-242.

Czasopismo/Seria/cykl:

Napis

Tom:

VI

Strona pocz.:

215

Strona końc.:

230

Szczegółowy typ zasobu:

Article : original article

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:56831 ; 1507-4153

Źródło:

IBL PAN, call no. P.I.2795 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Prawa:

Rights Reserved - Free Access

Zasady wykorzystania:

Copyright-protected material. May be used within the limits of statutory user freedoms

Digitalizacja:

Institute of Literary Research of the Polish Academy of Sciences

Lokalizacja oryginału:

Library of the Institute of Literary Research PAS

Dofinansowane ze środków:

Programme Innovative Economy, 2010-2014, Priority Axis 2. R&D infrastructure ; European Union. European Regional Development Fund

Dostęp:

Open

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

3 lis 2015

Liczba pobrań / odtworzeń:

1605

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/69833

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji