• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Metody zwiększania przeżywalności bakterii mlekowych poddawanych suszeniu rozpyłowemu

Twórca:

Pawłowski, Szymon ; Cyplik, Paweł

Data wydania/powstania:

2004

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Methods for improving of lactic acid bacteria survival during spray drying

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Lactic acid bacteria are a group of microorganisms which have been used by people for centuries. Ever since, attention was drawn to their probiotic properties, interest in different applications of lactic acid bacteria has been growing steadily. The need to ensure both high quality and repeatability of production stimulates the demand for bacterial cultures which are ready to use and which are characterized by high viability and cell activity. At present, in order to produce such ready-to-use lactic bacteria cultures, the processes of freezing and freeze drying are usually employed. However, in their search for possibilities to reduce the production costs, the researchers have turned their attention to the process of spray drying. The conditions typical of the process of drying and resulting from the effect of high temperature and rapid dehydration of bacterial cells are not conducive to viability. However, the use of results of tests explaining mechanisms responsible for the survival of bacterial cells under stress conditions, combined with the application of carriers and auxiliary substances, increases the possibility of applying spray drying effectively in the production of fixed lactic acid bacteria cultures.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.66, 3 (2004)-.

Tom:

66

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

129

Strona końc.:

139

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:119247

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

30 mar 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

812

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/148495

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji