Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku] R. 51 z. 3 (2019) ; Studia i artykuły
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
s. 119-134 : tab. ; Streszczenie w jęz. polskim i angielskim
W 1929 r. urządzono w Poznaniu Powszechną Wystawę Krajową, która miała pokazać dorobek odrodzonej Polski. Przez ponad cztery miesiące trwania wystawy Poznań odwiedzały liczne wycieczki krajowe i zagraniczne oraz organizowano wiele kongresów i zjazdów. Obecność tak wielu gości wymagała odpowiedniej aprowizacji. Oficjalne przyjęcia wydawał również prezydent Poznania Cyryl Ratajski. Ich zadaniem było zbliżenie do siebie gości oraz pokazanie Polski i Poznania z jak najlepszej strony. Zachowane menu z tych przyjęć prezentują ówczesną kuchnię polską.
Czarnecki W., To był też mój Poznań. Wspomnienia architekta miejskiego z lat 1925–1939, wybór i oprac. J. Dembski, Poznań 1987.
Danielewski B., Pewuka, w: Poznańskie wspominki z lat 1918–1939, red. T. Kraszewski, T. Świtała, Poznań 1973, s. 151–164.
Karolczak W., Coś dla podniebienia, czyli specjalności kulinarne w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku, „Kronika Miasta Poznania «Do stołu podano»” 2003, nr 4, s. 149–164.
Karolczak W., Spacerkiem po Plajcie, „Kronika Miasta Poznania «Plac Wolności»” 2014, nr 4, s. 41–62.
Kempisty Ł., Przedsiębiorstwa, w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 203–233.
Leitgeber S., Rauty u prezydenta, „Kronika Miasta Poznania” 1996, nr 4, s. 108–117.
Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa, część pierwsza (16 maja – 30 września 1929), „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 2, s. 37–53.
Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa (16 maja – 30 września 1929). Dokończenie, „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 3, s. 5–24.
Łozińscy M. i J., Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa 2013.
Łozińska M., Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety, Warszawa 2011.
Norkowska M., Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, Warszawa–Kraków 1903.
Poznań w roku Powszechnej Wystawy Krajowej. Przewodnik po mieście, jego zabytkach i muzeach z trójbarwnym planem miasta i 15 ilustracjami, oprac. H. Szczerbowski, Poznań 1929.
Przewodnik po Wystawie. Powszechna Wystawa Krajowa w 1929 roku w Poznaniu, Poznań 1929.
Skałkowski A.M., Bazar w nowej Polsce (1921–1938), „Kronika Miasta Poznania «Bazar»” 2008, nr 2, s. 43–62.
Waschko S., Aprowizacja na P.W.K., w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 285–296.
Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku]
oai:rcin.org.pl:115984 ; 0419-8824 ; 2451-1323 ; 10.12775/DN.2019.3.06
IH PAN, sygn. A.507/51/3 Podr. ; IH PAN, sygn. A.508/51/3 ; click here to follow the link
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0
Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-ND 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Historii PAN
Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Sep 22, 2023
Mar 2, 2020
746
https://rcin.org.pl./publication/134030
Treter, Mieczysław Henryk Kazimierz (1883–1943) Powszechna Wystawa Krajowa (1 ; 1929 ; Poznań)
Fuchs, Stefan.
Jackowski, Antoni Taborska, Małgorzata
Polskie Towarzystwo Miłośników Fotografii