• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu

Twórca:

Heruday-Kiełczewska, Magdalena (1985– )

Data wydania/powstania:

2019

Typ zasobu:

Text

Inny tytuł:

Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku] R. 51 z. 3 (2019) ; Studia i artykuły

Współtwórca:

Institute of History of the Polish Academy of Sciences

Wydawca:

Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

p. 119-134 : tab. ; Summary in Polish and English

Typ obiektu:

Journal/Article

Abstrakt:

In 1929, the Universal National Exhibition was organized in Poznań, which was toshow the achievements of reborn Poland. For over four months of the exhibition, Poznań wasvisited by numerous domestic and foreign groups of people and held numerous congresses andconventions. The presence of so many guests required adequate provisioning. Poznań MayorCyryl Ratajski also hosted offi cial receptions. Their purpose was to bring guests closer togetherand show Poland and Poznań from the best side. The preserved menu from these parties presents the Polish cuisine of the time.

Bibliografia:

Czarnecki W., To był też mój Poznań. Wspomnienia architekta miejskiego z lat 1925–1939, wybór i oprac. J. Dembski, Poznań 1987.
Danielewski B., Pewuka, w: Poznańskie wspominki z lat 1918–1939, red. T. Kraszewski, T. Świtała, Poznań 1973, s. 151–164.
Karolczak W., Coś dla podniebienia, czyli specjalności kulinarne w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku, „Kronika Miasta Poznania «Do stołu podano»” 2003, nr 4, s. 149–164.
Karolczak W., Spacerkiem po Plajcie, „Kronika Miasta Poznania «Plac Wolności»” 2014, nr 4, s. 41–62.
Kempisty Ł., Przedsiębiorstwa, w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 203–233.
Leitgeber S., Rauty u prezydenta, „Kronika Miasta Poznania” 1996, nr 4, s. 108–117.
Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa, część pierwsza (16 maja – 30 września 1929), „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 2, s. 37–53.
Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa (16 maja – 30 września 1929). Dokończenie, „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 3, s. 5–24.
Łozińscy M. i J., Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa 2013.
Łozińska M., Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety, Warszawa 2011.
Norkowska M., Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, Warszawa–Kraków 1903.
Poznań w roku Powszechnej Wystawy Krajowej. Przewodnik po mieście, jego zabytkach i muzeach z trójbarwnym planem miasta i 15 ilustracjami, oprac. H. Szczerbowski, Poznań 1929.
Przewodnik po Wystawie. Powszechna Wystawa Krajowa w 1929 roku w Poznaniu, Poznań 1929.
Skałkowski A.M., Bazar w nowej Polsce (1921–1938), „Kronika Miasta Poznania «Bazar»” 2008, nr 2, s. 43–62.
Waschko S., Aprowizacja na P.W.K., w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 285–296.

Czasopismo/Seria/cykl:

Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku]

Tom:

51

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

119

Strona końc.:

134

Szczegółowy typ zasobu:

Article : original article

Format:

application/octet-stream

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:115984 ; 0419-8824 ; 2451-1323 ; 10.12775/DN.2019.3.06

Źródło:

IH PAN, sygn. A.507/51/3 Podr. ; IH PAN, sygn. A.508/51/3 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

pol ; eng

Prawa:

Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license

Zasady wykorzystania:

Copyright-protected material. [CC BY-ND 4.0] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license, full text available at: ; -

Digitalizacja:

Institute of History of the Polish Academy of Sciences

Lokalizacja oryginału:

Library of the Institute of History PAS

Dofinansowane ze środków:

Ministry of Science and Higher Education

Dostęp:

Open

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji