• Search in all Repository
  • Literature and maps
  • Archeology
  • Mills database
  • Natural sciences

Search in Repository

How to search...

Advanced search

Search in Literature and maps

How to search...

Advanced search

Search in Archeology

How to search...

Advanced search

Search in Mills database

How to search...

Advanced search

Search in Natural sciences

How to search...

Advanced search

RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Warzywnictwo jako kierunek produkcji rolniczej w województwie łódzkim = Vegetable growing as a trend in agricultural production of the Łódzkie Voivodeship

Twórca:

Traczyk, Anna : Autor ; Wójcik, Marcin : Autor

Data wydania/powstania:

2018

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Studia Obszarów Wiejskich = Rural Studies, t. 52

Wydawca:

IGiPZ PAN ; PTG

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

24 cm

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

Warzywnictwo jest jednym z ważniejszych kierunków produkcji rolniczej w województwie łódzkim. Jego znaczenie podkreślane jest w dokumentach strategicznych województwa, w których warzywnictwo wymieniane jest jako jeden z atutów województwa, a obszary, na których występuje, jako tereny o wysokim potencjale rozwojowym. Pomimo spadku powierzchni i wielkości zbiorów warzyw, jaki nastąpił w latach 2004–2016, warzywnictwo nadal odgrywa istotną rolę w gospodarce rolnej regionu. Jego udział w wartości globalnej i towarowej produkcji zwiększa się, a baza surowcowa, w postaci wyróżniającego się w skali kraju areału upraw warzyw, stanowi podstawę dla rozwoju i funkcjonowania przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem warzyw. W artykule skupiono się na określeniu roli warzywnictwa w gospodarce rolnej województwa łódzkiego oraz na charakterystyce zmian, jakie dokonały się w powierzchni i strukturze upraw warzyw oraz w wielkości i strukturze ich zbiorów w regionie łódzkim na początku XXI wieku.

Bibliografia:

1. Budzyński F., 1967, Rozmieszczenie produkcji warzyw i owoców, PWRiL, Warszawa.
2. Chudzik A., 2007, Produkcja wybranych gatunków warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996-2005, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Lublin, XVII (1), s. 73-80.
3. Ciesielska B., Wawrzyniak J., 2013, Zmiany w produkcji warzywniczej w latach 1997-2012, Journal of Agribusiness and Rural Development, 3 (29), s. 17-27.
4. Filipiak T., Maciejczak M., 2008, Uwarunkowania rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 95, 2. s. 97-109.
5. Filipiak T., Maciejczak M., 2010, Sektor warzywniczy w Polsce i w wybranych krajach UE, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 84, s. 99-110.
6. Gałczyński A., 1992, Uwarunkowania produkcji warzywniczej w Polsce, PAN IRWIR, Warszawa.
7. Gołębiewski J., Sobczak W., 2017, Rynki hurtowe owoców i warzyw, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
8. Gunerka L., Jabłońska L., Sobczak W., 2014, Regionalne zróżnicowanie upraw ogrodniczych w Polsce, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XVI, 1, s. 57-63.
9. Jabłońska L., Gunerka L., Hornowski A., 2016, Produkcja warzyw w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej w latach 2000-2014, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18, 3, s. 101-107.
10. Jabłońska L., Olewnicki D., 2011, Zmiany w powierzchni upraw ogrodniczych pod osłonami w Polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku, Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego, 11 (26), 4, s. 9-99.
11. Kacprzak E., 2014, Uprawy pod osłonami, [w:] B. Głębocki (red.), Zróżnicowanie przestrzenne rolnictwa, GUS, Powszechny Spis Rolny, Warszawa, s. 254-272.
12. Kacprzak E., Kołodziejczak A., 2014, Zmiany w strukturze przestrzennej upraw polowych, [w:] B. Głębocki (red.), Zróżnicowanie przestrzenne rolnictwa, GUS, Powszechny Spis Rolny, Warszawa, s. 200-253.
13. Kapusta F., 2014, Produkcja i przetwórstwo warzyw w Polsce na początku XXI wieku, Nauki Inżynierskie i Technologie, 1 (12), s. 43-58. https://doi.org/10.15611/nit.2014.1.03
14. Knaflewski M., 2007, Ogólna uprawa warzyw, PWRiL, Poznań.
15. Kulikowski R., 2007, Ogrodnictwo w Polsce. Rozmieszczenie, struktura upraw i rola w produkcji rolniczej, Przegląd Geograficzny, 79, 1, s. 79-98.
15. Kulikowski R., 2013, Produkcja i towarowość rolnictwa w Polsce: przemiany i zróżnicowania przestrzenne po II wojnie światowej, Prace Geograficzne, 241.
16. Kulikowski R., Gałczyński A., 1986, Analiza przestrzenna produkcji warzyw w rolnictwie nieuspołecznionym w województwie stołecznym warszawskim, Postępy Nauk Rolniczych, 4, s. 75-94.
17. Powszechny Spis Rolny 2010, https://stat.gov.pl/spisy-powszechne/powszechny-spis-rolny-2010/ [dostęp 15.05.2018 r.].
18. Rocznik Statystyczny Województwa Łódzkiego 2005-2017, Urząd Statystyczny w Łodzi, Łódź.
19. Rolnictwo w województwie łódzkim w 2005 roku, 2006, Urząd Statystyczny w Łodzi, Łódź.
20. Rolnictwo w województwie łódzkim w 2007 roku, 2008, Urząd Statystyczny w Łodzi, Łódź.
21. Rolnictwo w województwie łódzkim w 2008 roku, 2009, Urząd Statystyczny w Łodzi, Łódź.
22. Rolnictwo w województwie łódzkim w 2009 roku, 2010, Urząd Statystyczny w Łodzi, Łódź.
23. Rolnictwo w województwie łódzkim w 2015 roku, 2016, Urząd Statystyczny w Łodzi, Łódź.
24. Rolnictwo w województwie łódzkim w 2016 roku, 2017, Urząd Statystyczny w Łodzi, Łódź.
25. Strategia rozwoju Polski Centralnej do roku 2020 z perspektywą 2030, Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju, Departament Programów Regionalnych, Warszawa.
26. Strategia rozwoju województwa łódzkiego 2020, Zarząd Województwa Łódzkiego, Łódź.
27. Suliborski A., 2001, Gospodarka rolna, [w:] S. Liszewski (red.), Funkcja regionalna Łodzi i jej rola w kształtowaniu województwa. Zarys monografii województwa łódzkiego, Łódzkie Towarzystwo Naukowe, Łódź, s. 278-303.
28. Wrzochalska A., 2000, Rejony upraw i spożycie warzyw gruntowych w Polsce w latach 1994-1998, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, 462, s. 1-31.
29. https://bdl.stat.gov.pl/BDL/start

Czasopismo/Seria/cykl:

Studia Obszarów Wiejskich

Tom:

52

Strona pocz.:

199

Strona końc.:

210

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

Rozmiar pliku 1,7 MB ; application/octet-stream

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:76848 ; 1642-4689 ; 10.7163/SOW.52.15

Źródło:

CBGiOŚ. IGiPZ PAN, sygn. Cz.4488 ; CBGiOŚ. IGiPZ PAN, sygn. Cz.4489 ; click here to follow the link

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Centralna Biblioteka Geografii i Ochrony Środowiska Instytutu Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Objects Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information