• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Efektywność przedsiębiorstw rolnych w Ukrainie i Unii Europejskiej – ocena i czynniki reprodukcji

Twórca:

Gontareva, Iryna ORCID

Data wydania/powstania:

2022

Typ zasobu:

Tekst

Wydawca:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

Celem artykułu jest ocena efektywności przedsiębiorstw rolnych w Ukrainie i Unii Europejskiej pod względem skuteczności, ekonomiczności i organizacji funkcjonalnej, które odzwierciedlają potrzebę rozszerzonej reprodukcji konsumpcji i bezpieczeństwa żywnościowego. Efektywność oceniono na podstawie relacji nakładów do osiąganych wyników, ekonomiczności procesów ich uzyskiwania oraz stopnia wykorzystania zasad organizacji funkcjonalnej jako potencjału do trwałej reprodukcji i poprawy wyników przedsiębiorstwa. W tym przypadku efektywność systemowa przedsiębiorstw rolnych odzwierciedla stopień zaspokajania potrzeb i oczekiwań interesariuszy – konsumentów, współpracowników, społeczności lokalnych. Przy odtwarzaniu pozytywnych wyników należy wziąć pod uwagę specyfikę prawa wartości w sektorze rolno-przemysłowym. Spójność i zgodność różnych rodzajów kapitału i aktywów osiąga się poprzez zastosowanie zasad organizacji funkcjonalnej. Pozwala to na identyfikację wpływu czynników regulacyjnych na reprodukcję efektywności przedsiębiorstw rolnych.

Bibliografia:

Alexandratos N., Bruinsma J. (2012). World Agriculture Towards 2030/2050: The 2012 revision. ESA Working paper No. 12-03. Rome: FAO. https://www.fao.org/3/ap106e/ap106e.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Artemova T.I. (2006). Stoimost’ i tsena: logiko-istoricheskiy protsess formoobrazovaniya [Koszt i cena. Logiczno-historyczny proces kształtowania]. Kyiv: Osnova.
Chavas J.-P., Aliber M. (1993). An analysis of economic efficiency in agriculture: A nonparametric approach. Journal of Agricultural and Resource Economics, 18 (1), 1–16.
DSSU [Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy] (2022). http://www.ukrstat.gov.ua (dostęp: 07.07.2022).
EAA [European Environmental Agency] (2019). The European Environment – State and Outlook 2020: Knowledge for Transition to a Sustainable Europe. Luxembourg: Publications Office of the European Union.
EC [European Commission] (2020). Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. COM/2020/381 final. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1590404602495&uri=CELEX%3A52020DC0381 (dostęp: 07.07.2022).
FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO (2019). The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding Against Economic Slowdowns and Downturns. Rome: FAO.
Filippini R., Lardon S., Bonari E., Marraccini E. (2018). Unraveling the contribution of periurban farming systems to urban food security in developed countries. Agronomy for Sustainable Development, 38, 21. DOI
Gaviglio A., Filippini R., Madau F.A., Marescotti M.E., Demartini E. (2021). Technical efficiency and productivity of farms: A periurban case study analysis. Agricultural and Food Economics, 9, 11. DOI
Global Food Security Index (2020). https://nonews.co/wp-content/uploads/2021/03/GFSI2020.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Krivorak A., Demyanenko S. (2011). Rodovoy priznak kategorii «stoimost» [Charakterystyka ogólna kategorii „koszt”]. Ekonomist, 9, 65–67.
Magarey R.D., Klammer S.S., Chappell T.M., Trexler C.M., Pallipparambil G.R., Hain E.F. (2019). Eco‐efficiency as a strategy for optimizing the sustainability of pest management. Pest Management Science, 75 (12), 3129–3134. DOI
Malorgio G., Marangon F. (2021). Agricultural business economics: The challenge of sustainability. Agricultural and Food Economics, 9 (1), 6. DOI
Ponomarenko V.S., Gontareva I.V. (2015). Metodolohiya kompleksnoho otsinyuvannya efektyvnosti rozvytku promyslovykh pidpryyemstv [Metodyka kompleksowej oceny efektywności przedsiębiorstw przemysłowych]. Kharkiv: KHNEU.
Ponomarenko V.S., Gontareva I.V. (2011). Konkurentospromozhnist’ u kompleksnomu otsinyuvanni efektyvnosti rozvytku promyslovoho pidpryyemstva [Konkurencyjność w kompleksowej ocenie efektywności rozwoju przedsiębiorstwa przemysłowego]. W: V. Ponomarenko, M. Kyzym, Y. Ivanov (red.). Konkurentospromozhnist’: Problemy nauky ta praktyky: Monohrafiya. Kharkiv: FOP Pavlenko O.H., VD „INZHEK”.
Stenmarck Å., Jensen C., Quested T., Moates G. (2016). Estimates of European food waste levels. FUSIONS: Reducing food waste through social innovation. Stockholm: IVL Swedish Environmental Research Institute. https://www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20-waste%20levels.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Stiglitz J., Sen A., Fitoussi J.-P. (2009). Report by the Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/8131721/8131772/Stiglitz-Sen-Fitoussi-Commission-report.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Wang G., Mi L., Hu J., Qian Z. (2022). Spatial analysis of agricultural eco-efficiency and high-quality development in China. Frontiers in Environmental Science, 10, 847719. DOI
World Bank (2022). https://databank.worldbank.org/reports.aspx?source=world-development-indicators# (dostęp: 07.07.2022).
World Bank (2021). http://wdi.worldbank.org/table/4.4 (dostęp: 07.07.2022).
World Bank (2019). https://databank.worldbank.org/source/world-development-indicators# (dostęp: 07.07.2022).

Czasopismo/Seria/cykl:

Wieś i Rolnictwo

Zeszyt:

2 (195)

Strona pocz.:

63

Strona końc.:

82

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:243730 ; doi:10.53098/wir022022/03 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pl

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitalizacja:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Dofinansowane ze środków:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 mar 2025

Data dodania obiektu:

17 sty 2025

Liczba pobrań / odtworzeń:

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/280853

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji