Metadata language
Efektywność przedsiębiorstw rolnych w Ukrainie i Unii Europejskiej – ocena i czynniki reprodukcji
Creator: Publisher:Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Place of publishing: Date issued/created: Type of object: Subject and Keywords:efektywność ; czynniki reprodukcji ; skuteczność ; ekonomiczność ; organizacja funkcjonalna ; przedsiębiorstwa rolne
Abstract:Celem artykułu jest ocena efektywności przedsiębiorstw rolnych w Ukrainie i Unii Europejskiej pod względem skuteczności, ekonomiczności i organizacji funkcjonalnej, które odzwierciedlają potrzebę rozszerzonej reprodukcji konsumpcji i bezpieczeństwa żywnościowego. Efektywność oceniono na podstawie relacji nakładów do osiąganych wyników, ekonomiczności procesów ich uzyskiwania oraz stopnia wykorzystania zasad organizacji funkcjonalnej jako potencjału do trwałej reprodukcji i poprawy wyników przedsiębiorstwa. W tym przypadku efektywność systemowa przedsiębiorstw rolnych odzwierciedla stopień zaspokajania potrzeb i oczekiwań interesariuszy – konsumentów, współpracowników, społeczności lokalnych. Przy odtwarzaniu pozytywnych wyników należy wziąć pod uwagę specyfikę prawa wartości w sektorze rolno-przemysłowym. Spójność i zgodność różnych rodzajów kapitału i aktywów osiąga się poprzez zastosowanie zasad organizacji funkcjonalnej. Pozwala to na identyfikację wpływu czynników regulacyjnych na reprodukcję efektywności przedsiębiorstw rolnych.
References:
Alexandratos N., Bruinsma J. (2012). World Agriculture Towards 2030/2050: The 2012 revision. ESA Working paper No. 12-03. Rome: FAO. https://www.fao.org/3/ap106e/ap106e.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Artemova T.I. (2006). Stoimost’ i tsena: logiko-istoricheskiy protsess formoobrazovaniya [Koszt i cena. Logiczno-historyczny proces kształtowania]. Kyiv: Osnova.
Chavas J.-P., Aliber M. (1993). An analysis of economic efficiency in agriculture: A nonparametric approach. Journal of Agricultural and Resource Economics, 18 (1), 1–16.
DSSU [Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy] (2022). http://www.ukrstat.gov.ua (dostęp: 07.07.2022).
EAA [European Environmental Agency] (2019). The European Environment – State and Outlook 2020: Knowledge for Transition to a Sustainable Europe. Luxembourg: Publications Office of the European Union.
EC [European Commission] (2020). Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. COM/2020/381 final. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1590404602495&uri=CELEX%3A52020DC0381 (dostęp: 07.07.2022).
FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO (2019). The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding Against Economic Slowdowns and Downturns. Rome: FAO.
Filippini R., Lardon S., Bonari E., Marraccini E. (2018). Unraveling the contribution of periurban farming systems to urban food security in developed countries. Agronomy for Sustainable Development, 38, 21.
Gaviglio A., Filippini R., Madau F.A., Marescotti M.E., Demartini E. (2021). Technical efficiency and productivity of farms: A periurban case study analysis. Agricultural and Food Economics, 9, 11.
Global Food Security Index (2020). https://nonews.co/wp-content/uploads/2021/03/GFSI2020.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Krivorak A., Demyanenko S. (2011). Rodovoy priznak kategorii «stoimost» [Charakterystyka ogólna kategorii „koszt”]. Ekonomist, 9, 65–67.
Magarey R.D., Klammer S.S., Chappell T.M., Trexler C.M., Pallipparambil G.R., Hain E.F. (2019). Eco‐efficiency as a strategy for optimizing the sustainability of pest management. Pest Management Science, 75 (12), 3129–3134.
Malorgio G., Marangon F. (2021). Agricultural business economics: The challenge of sustainability. Agricultural and Food Economics, 9 (1), 6.
Ponomarenko V.S., Gontareva I.V. (2015). Metodolohiya kompleksnoho otsinyuvannya efektyvnosti rozvytku promyslovykh pidpryyemstv [Metodyka kompleksowej oceny efektywności przedsiębiorstw przemysłowych]. Kharkiv: KHNEU.
Ponomarenko V.S., Gontareva I.V. (2011). Konkurentospromozhnist’ u kompleksnomu otsinyuvanni efektyvnosti rozvytku promyslovoho pidpryyemstva [Konkurencyjność w kompleksowej ocenie efektywności rozwoju przedsiębiorstwa przemysłowego]. W: V. Ponomarenko, M. Kyzym, Y. Ivanov (red.). Konkurentospromozhnist’: Problemy nauky ta praktyky: Monohrafiya. Kharkiv: FOP Pavlenko O.H., VD „INZHEK”.
Stenmarck Å., Jensen C., Quested T., Moates G. (2016). Estimates of European food waste levels. FUSIONS: Reducing food waste through social innovation. Stockholm: IVL Swedish Environmental Research Institute. https://www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20-waste%20levels.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Stiglitz J., Sen A., Fitoussi J.-P. (2009). Report by the Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/8131721/8131772/Stiglitz-Sen-Fitoussi-Commission-report.pdf (dostęp: 07.07.2022).
Wang G., Mi L., Hu J., Qian Z. (2022). Spatial analysis of agricultural eco-efficiency and high-quality development in China. Frontiers in Environmental Science, 10, 847719.
World Bank (2022). https://databank.worldbank.org/reports.aspx?source=world-development-indicators# (dostęp: 07.07.2022).
World Bank (2021). http://wdi.worldbank.org/table/4.4 (dostęp: 07.07.2022).
World Bank (2019). https://databank.worldbank.org/source/world-development-indicators# (dostęp: 07.07.2022).
doi:10.53098/wir022022/03 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)
Source: Language: Language of abstract: Rights:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Terms of use: Digitizing institution:Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Original in:Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Projects co-financed by: Access: