Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Polska 1944/45-1989 : studia i materiały 17 (2019) ; Leksykon historii społecznej PRL
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Streszczenie w języku angielskim. Abstrakty w języku angielskim i polskim ; s. 313-330 ; Dofinansowano ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Artykuł zawiera ustalenia dotyczące problemów aprowizacyjnych, w tym przede wszystkim braków mięsa w szerokim kontekście historii politycznej, kulturowej i społecznej Polski w latach 1945–1989. Dokonana została analiza „kwestii mięsnej” w polityce władz komunistycznych (działania zmierzające do ograniczenia popytu, zwiększenia podaży i karania za nadużycia w instytucjach zajmujących się produkcją, dystrybucją i sprzedażą mięsa). Podjęta została próba określenia roli mięsa w życiu polskich rodzin, społecznych reakcji na jego braki (od dowcipów z wątkiem „aprowizacyjnym” do roli braków mięsa w genezie i przebiegu buntów antysystemowych w PRL).
Błaszkiewicz A., Prawda i konwencja. Analiza poezji robotniczej okresu napięć społecznych (grudzień 1970 i sierpień 1980), w: Studia nad ruchami społecznymi, red. E. Lewicka-Banaszek, P. Marciniak, W. Modzelewski, Warszawa 1987, s. 205–232
Brodziński B., Stopa życiowa w Polsce w latach 1945–1963, Londyn 1965
Bywalec Cz., Wzrost gospodarczy a przemiany poziomu życia społeczeństwa polskiego w latach 1945–1980, Kraków 1986
Chumiński J., Ruch zawodowy w Polsce w warunkach kształtującego się systemu totalitarnego 1944–1956, Wrocław 1999
Czerny Z., Strasburger M., Żywienie rodziny. Wiadomości ogólne. Przepisy potraw, Warszawa 1948
Czerwiec 1976 w materiałach archiwalnych, wybór, wstęp i oprac. J. Eisler, Warszawa 2001
Dowcip surowo wzbroniony. Antologia polskiego dowcipu politycznego, t. 2, Toruń 1991
Dudzik M., Laskowska M., Pyszkowska K., Witkowska S., Praktyczna kuchnia, Warszawa 1959
Gulbicka B., Sztarbałło W., Chmielewska B., Dyka A., Samowystarczalność żywnościowa Polski, Warszawa 1990
Gulbicka B., Zmiany w spożyciu żywności w grupach społeczno-ekonomicznych gospodarstw domowych w latach 1981–1990, Warszawa 1991
Jarosz D., Pasztor M., Afera mięsna. Fakty i konteksty, Toruń 2004
Jarosz D., Pasztor M., An Attempt at a History of Meat in People’s Poland, „Acta Poloniae Historica” 2007, z. 95, s. 139–187
Jarosz D., Pisanie do władzy. Próba uogólnienia, w: A. Adamus, K. Gajewski, Á. Ispán, D. Jarosz, C. Kovács, G. Miernik, E. Szpak, Listy do władzy 1945–1989. Studia przypadków, Warszawa 2019, s. 239–268
Jarosz D., Polityka władz komunistycznych w Polsce w latach 1948–1956 a chłopi, Warszawa 1998
Komisja Specjalna do Walki z Nadużyciami i Szkodnictwem Gospodarczym (1945–1954). Wybór źródeł, oprac. D. Jarosz, T. Wolsza, Warszawa 1995
Kordos J., Kubiczek A., Warunki bytu rodzin robotniczych w latach 1980–1983, w: Warunki bytu robotników, red. P. Wójcik, Warszawa 1984, s. 123–173
Kurczewski J., Umowa o kartki, w: Umowa o kartki, red. J. Kurczewski, Warszawa 2004
Łukasiewicz P., Pogłoska i dowcip polityczny w PRL, Warszawa 1987
Nie tylko do śmiechu. Dowcipy z czasów Peerelu 1948–1989. Z wieloletniej kolekcji Bronisława Sałudy, Warszawa 1991
Postulaty 1970–71 i 1980. Materiały źródłowe do dziejów wystąpień pracowniczych w latach 1970–1971 i 1980 (Gdańsk i Szczecin), oprac. B. Chmiel, E. Kaczyńska, Warszawa 1998
Poznański Czerwiec 1956, red. J. Maciejewski, Z. Trojanowiczowa, Poznań 1990
Rosenbusch A., Śmiech zakazany. Antologia dowcipu politycznego Polski Ludowej, Melbourne 1987
Strzelecka M., Zmiany w konsumpcji gospodarstw domowych w latach 1980–1983, Warszawa 1984
Szarota T., Śmiech zakazany – kawał (dowcip) polityczny jako informacja o postrzeganiu peerelowskiej rzeczywistości, „Polska 1944/45–1989. Studia i materiały” 5, 2001, s. 209–236
Szostkiewicz S., Zaopatrzenie w żywność w opinii społecznej, Warszawa 1974
Zagórski K., Obraz poziomu stopy życiowej w badaniach OBOP-u, Warszawa 1964
Zawistowska Z., Krzyżanowska M., Książka kucharska, Warszawa 1982
Żekoński Z., Struktura żywienia ludności miast (Wyniki badań ankietowych), Warszawa 1961
Życie codzienne w kryzysie, red. T. Pałaszewska-Reindl, Warszawa 1986
Życki W., Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce. Przemiany w latach 1945–1966, Warszawa 1970
Polska 1944/45-1989 : studia i materiały
oai:rcin.org.pl:116087 ; 2450-8357 ; 2450-8365 ; 10.12775/Polska.2019.10
IH PAN, sygn. B.155/17 Podr. ; IH PAN, sygn. B.156/17 ; click here to follow the link
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0
Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-ND 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Historii PAN
Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Dec 11, 2020
Mar 3, 2020
405
https://rcin.org.pl./publication/132504
Edition name | Date |
---|---|
Jarosz, Dariusz (1959- ), Mięso | Dec 11, 2020 |
Jarosz, Dariusz (1959– )
Miernik, Grzegorz (1960– )
Polak, Wojciech (1962– ) Suleja, Włodzimierz (1948– )
Grey, Joanna
Michałowski, Piotr