• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Experimental and field studies on ecological energetics of Asellus aquaticus L (Isopoda). 1, Assimilability of lipids, proteins and carbohydrates

Twórca:

Prus, Tadeusz

Data wydania/powstania:

1976

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Assimilability of lipids, proteins and carbohydrates ; Studies on ecological energetics of Asellus aquaticus

Współtwórca:

Polska Akademia Nauk. Instytut Ekologii

Wydawca:

Polish Scientific Publishers

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

Strony 461-472 ; 24 cm ; Bibliografia na stronach 471-472 ; Streszczenie w języku polskim

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

Analysis was made of food and faeces composition of Asellus aquaticus L. distinguishing ash, lipids, proteins, carbohydrates and lignin contents. Calculated percentages were applied to absolute values of consumption and defecation rates assessed earlier (Prus 1971) for various groups of these animals. Absolute values of components of assimilated food obtained by difference (C - F = A) were then expressed as per cent of dry weight or ash-free dry weight. Efficiencies with which nutritional components of food were assimilated by various groups of these animals are also given.

Bibliografia:

1. Blaxter J. H. S. 1963 - The feeding of herring larvae and their ecology in relation to feeding - Rep. Calif. coop. oceanic Fish. Invest. Reports, 10 July 1962-June 1962: 73-88.
2. Dowgiałło A. 1975 - Chemical composition of food, and consumer's body (In: Methods for ecological bioenergetics, Eds. W. Grodziński, R. Z. Klekowski, A. Duncan) - Blackwell Sci. Publ. Oxford-Edinburgh, 160-185.
3. Fischer Z. 1972 - The elements of energy balance in grass carp (Ctenopharyngodon idella Val.). Part III. Assimilability of proteins, carbohydrates and lipids by fish fed with plant and animal food -Pol. Arch. Hydrobiol. 19: 83-95.
4. Hargrave B. T. 1970 - The utilization of benthic microflora by Hyalella azteca (Amphipoda) - J. Anim. Ecol. 39: 427-437.
5. Harrow B., Mazur A. 1958 - Texbook of biochemistry - W. B. Saunders Company, Philadelphia-London, VIII + 727 pp.
6. Hinderman G., Bierling J. 1968 - The determination of cellulose and sugars in forest litter - Pedobiologia, 8: 536-542.
7. Kaushik N. K., Hynes H. B. N. 1968 - Experimental study on the role of autumn-shed leaves in aquatic environments - J. EcoL 56: 229-243.
8. Kaushik N. K., Hynes H. B. N. 1971 - The fate of the dead leaves that fall into streams - Arch. Hydrobiol. 68: 465-515.
9. Klekowski R. Z., Duncan A. 1975 - Review of methods for identification of food and for measurements of consumption and assimilation rates (In: Methods for ecological bioencrgetics, Eds. W. Grodziński, R Z. Klekowski, A. Duncan) - Blackwell Sci. Publ. Oxford-Edinburgh, 13-64.
10. Mathews C. P., Kowalczewski A. 1969 - The disappearance of leaf litter and its contribution to production in the river Thames - J. Ecol. 57: 543-552.
11. Nilsson L. M. 1974 - Energy budget of a laboratory population of Gammarus pulex (Amphipoda) - Oikos, 25: 35-42.
12. Phillipson J. 1964 - A miniature bomb calorimeter for small biological samples – Oikos, 15: 130-139.
13. Prus T. 1971 - The assimilation efficiency of Asellus aquaticus L. (Crustacea, Isopoda) - Freshwat. Biol. 1 : 287 -305.
14. Prus T. (in press) - Experimental and field studies on ecological energetics of Asellus aquaticus L. (Isopoda). II. Respiration at various temperatures as an element of energy budget - Ekol. pol. 24.
15. Smith D. 1969 - Removing and analyzing total nonstructural carbohydrates from plant tissues - Res. Rep. of the College of Agric. and Life Sci. Univ. of Wisconsin, Madison, Wisconsin, No. 41: 1-11
16. Stern J., Shapiro B. 1953 - A rapid and simple method for the determination of esterified fatty acids and for total fatty acids in blood - J. clin. Path. 6: 158-160.
17. Van Soest P. J., Wine R. H. 1967 - Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. IV. Determination of plant cell-wall constituents - J. Ass. off. agric. Chem. 50: 50-55.
18. Watson J. 1966 - Studies on the bioenergetics of certain terrestrial Isopoda - Ph.D. Thesis, University of Durham.
19. White J. J. 1968 - Bioenergetics of the woodlice Tracheoniscus rathkei Brandt in relation to litter decomposition in a deciduous forest - Ecology, 49: 694-704.

Czasopismo/Seria/cykl:

Ekologia Polska

Tom:

24

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

461

Strona końc.:

472

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:74210

Źródło:

MiIZ PAN, sygn. P.2840 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Język streszczenia:

pol

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Muzeum i Instytutu Zoologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

4 lut 2022

Data dodania obiektu:

3 lip 2019

Liczba pobrań / odtworzeń:

133

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/86772

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji