Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Zarząd Główny Towarzystwa Literackiego im. Adama Mickiewicza ; Instytut Badań Literackich
24 cm ; Tekst pol., streszcz. ang. ; Zadanie finansowane przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu Działalność upowszechniająca naukę 2016-2018: "Wiek XIX. Rocznik Towarzystwa Literackiego im. Adama Mickiewicza" – zwiększenie potencjału naukowego, poziomu umiędzynarodowienia i stopnia oddziaływania pisma przez efektywne upowszechnianie w Internecie".
1. K. Bartol, J. Danielewicz, Komedia grecka. Od Epicharma do Menandra, Warszawa 2011, s. 557–559.
2. A.M. Bąbel, Muza z warząchwią. Uwagi o literaturze i kulinariach, Warszawa 2004, s. 64.
3. A.M. Bąbel, Przemiany formy tekstu kulinarnego (III-XIX w.), „Napis” 2000, Seria 6, s. 215–230.
4. J. Burckhardt, O sztuce gotowania u późniejszych Greków, w: tegoż, Wykłady o sztuce, wyb., przekł., wstęp, oprac. R. Kasperowicz, Warszawa 2008, s. 47.
5. L. Ćwierczakiewiczowa, 365 obiadów za 5 złotych przez Lucynę C., autorkę „Jedynych praktycznych przepisów”, z dodatkiem 120 obiadów postnych z ryb, Warszawa 1871 [pierwodruk: 1860].
6. W. Gomulicki, Estetyka „zdrowego rozsądku”, „Kurier Codzienny” 1885, nr 55–56.
7. E. Ihnatowicz, Kulinaria, w: tejże, Literacki świat rzeczy. O realiach w pozytywistycznej powieści obyczajowej, Warszawa 1995, s. 85–87.
8. E. Ihnatowicz, Lucyna Ćwierczakiewiczowa – kucharka i dama, w: Kobieta i kultura życia codziennego, wiek XIX i XX. Zbiór studiów, red. A. Żarnowska, A. Szwarc, t. 5, Warszawa 1997, s. 161.
9. A. Martuszewska, Bolesława Prusa „prawidła” sztuki literackiej, Gdańsk 2003, s. 16–49.
10. S. Melkowski, Poglądy estetyczne i działalność krytyczno-literacka Bolesława Prusa, Warszawa 1963, s. 55.
11. A. Mickiewicz, Pan Tadeusz, Księga XII, Kraków 1949, s. 334.
12. R. Okulicz-Kozaryn, Przed porównawczą lekturą „Ciurów” i „Lalki”: sprawa Wiktora Gomulickiego z Bolesławem Prusem, w: Literatura niewyczerpana: w kręgu mniej znanych twórców polskiej literatury lat 1863–1914, red. K. Fiołek, Kraków 2014, s. 39–50.
13. B. Prus, Kroniki, oprac. Z. Szweykowski, Warszawa 1956, t. 8, s. 61.
14. B. Prus, Literackie notatki o kompozycji, oprac. A. Martuszewska, Gdańsk 2010, s. 116.
15. B. Prus, Słówko o krytyce pozytywnej. Poemat realistyczny w 6-ciu pieśniach, w: tegoż, Wybór pism, Warszawa 1951, s. 910.
16. Rok polski w życiu, tradycji i pieśni, oprac. Z. Gloger, Warszawa 1900, s. 83.
17. M. Stuligrosz, Uczta Filoksenosa na tle tradycji greckiej poezji gastronomicznej, Poznań 2012.
18. H. Taine, Filozofia sztuki, przeł. A. Sygietyński, Warszawa 1896, s. 297.
19. E. Warzenica-Zalewska, Pojęcie humoru i jego rola w powieściopisarstwie polskim drugiej połowy XIX wieku: na przykładzie twórczości Bolesława Prusa, „Przegląd Humanistyczny” 1992, nr 6, s. 111.
20. I. Wodzińska, Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Kobieta niekonwencjonalna, Warszawa 2014, s. 45.
oai:rcin.org.pl:67689 ; 2080-0851 ; 10.18318/wiekxix.2017.17
IBL PAN, sygn. P.I.1269 ; click here to follow the link
Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony
Towarzystwo Literackie im. Adama Mickiewicza
Biblioteka Instytutu Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk
Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego ; Działalność upowszechniająca naukę (DUN)
Oct 2, 2020
Jan 4, 2019
1274
https://rcin.org.pl./publication/86508
Edition name | Date |
---|---|
Pawłowska M. - Poezja pokarmem duszy (dla dziennikarskiego bałamuta). „Poetyczność” według Prusa-humorysty | Oct 2, 2020 |
Forajter, Wacław
Obsulewicz, Beata K.
Karpowicz-Słowikowska, Sylwia
Głąb, Grzegorz