Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Zarząd Główny Towarzystwa Literackiego im. Adama Mickiewicza ; Instytut Badań Literackich
24 cm ; Pol. text, eng. summary
1. K. Bartol, J. Danielewicz, Komedia grecka. Od Epicharma do Menandra, Warszawa 2011, s. 557–559.
2. A.M. Bąbel, Muza z warząchwią. Uwagi o literaturze i kulinariach, Warszawa 2004, s. 64.
3. A.M. Bąbel, Przemiany formy tekstu kulinarnego (III-XIX w.), „Napis” 2000, Seria 6, s. 215–230.
4. J. Burckhardt, O sztuce gotowania u późniejszych Greków, w: tegoż, Wykłady o sztuce, wyb., przekł., wstęp, oprac. R. Kasperowicz, Warszawa 2008, s. 47.
5. L. Ćwierczakiewiczowa, 365 obiadów za 5 złotych przez Lucynę C., autorkę „Jedynych praktycznych przepisów”, z dodatkiem 120 obiadów postnych z ryb, Warszawa 1871 [pierwodruk: 1860].
6. W. Gomulicki, Estetyka „zdrowego rozsądku”, „Kurier Codzienny” 1885, nr 55–56.
7. E. Ihnatowicz, Kulinaria, w: tejże, Literacki świat rzeczy. O realiach w pozytywistycznej powieści obyczajowej, Warszawa 1995, s. 85–87.
8. E. Ihnatowicz, Lucyna Ćwierczakiewiczowa – kucharka i dama, w: Kobieta i kultura życia codziennego, wiek XIX i XX. Zbiór studiów, red. A. Żarnowska, A. Szwarc, t. 5, Warszawa 1997, s. 161.
9. A. Martuszewska, Bolesława Prusa „prawidła” sztuki literackiej, Gdańsk 2003, s. 16–49.
10. S. Melkowski, Poglądy estetyczne i działalność krytyczno-literacka Bolesława Prusa, Warszawa 1963, s. 55.
11. A. Mickiewicz, Pan Tadeusz, Księga XII, Kraków 1949, s. 334.
12. R. Okulicz-Kozaryn, Przed porównawczą lekturą „Ciurów” i „Lalki”: sprawa Wiktora Gomulickiego z Bolesławem Prusem, w: Literatura niewyczerpana: w kręgu mniej znanych twórców polskiej literatury lat 1863–1914, red. K. Fiołek, Kraków 2014, s. 39–50.
13. B. Prus, Kroniki, oprac. Z. Szweykowski, Warszawa 1956, t. 8, s. 61.
14. B. Prus, Literackie notatki o kompozycji, oprac. A. Martuszewska, Gdańsk 2010, s. 116.
15. B. Prus, Słówko o krytyce pozytywnej. Poemat realistyczny w 6-ciu pieśniach, w: tegoż, Wybór pism, Warszawa 1951, s. 910.
16. Rok polski w życiu, tradycji i pieśni, oprac. Z. Gloger, Warszawa 1900, s. 83.
17. M. Stuligrosz, Uczta Filoksenosa na tle tradycji greckiej poezji gastronomicznej, Poznań 2012.
18. H. Taine, Filozofia sztuki, przeł. A. Sygietyński, Warszawa 1896, s. 297.
19. E. Warzenica-Zalewska, Pojęcie humoru i jego rola w powieściopisarstwie polskim drugiej połowy XIX wieku: na przykładzie twórczości Bolesława Prusa, „Przegląd Humanistyczny” 1992, nr 6, s. 111.
20. I. Wodzińska, Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Kobieta niekonwencjonalna, Warszawa 2014, s. 45.
oai:rcin.org.pl:67689 ; 2080-0851 ; 10.18318/wiekxix.2017.17
IBL PAN, call no. P.I.1269 ; click here to follow the link
Copyright-protected material. May be used within the limits of statutory user freedoms
Adam Mickiewicz Literary Society
Library of the Institute of Literary Research PAS
Ministry of Science and Higher Education ; Activities popularizing science (DUN)
Oct 2, 2020
Jan 4, 2019
1274
https://rcin.org.pl./publication/86508
Edition name | Date |
---|---|
Pawłowska M. - Poezja pokarmem duszy (dla dziennikarskiego bałamuta). „Poetyczność” według Prusa-humorysty | Oct 2, 2020 |
Forajter, Wacław
Obsulewicz, Beata K.
Karpowicz-Słowikowska, Sylwia