• Search in all Repository
  • Literature and maps
  • Archeology
  • Mills database
  • Natural sciences

Search in Repository

How to search...

Advanced search

Search in Literature and maps

How to search...

Advanced search

Search in Archeology

How to search...

Advanced search

Search in Mills database

How to search...

Advanced search

Search in Natural sciences

How to search...

Advanced search

RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Zakwaterowanie z wyżywieniem we własnym zakresie (self-catering accommodation) - zarys problemu

Creator:

Więckowski, Marek [1971- ]. Autor

Date issued/created:

2014

Resource type:

Tekst

Subtitle:

Krajowy i międzynarodowy rynek turystyczny ; Ekonomiczne Problemy Turystyki 1644-0501 nr 27 ; Zeszyty Naukowe - Uniwersytet Szczeciński 1640-6818 nr 807

Publisher:

Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego

Place of publishing:

Szczecin

Description:

24 cm.

Type of object:

Książka/Rozdział

Abstract:

Jednym z dynamicznie rozwijających się sektorów turystyki w Europie jest rynek zakwaterowania z wyżywieniem we własnym zakresie (ang. self-catering accommoda-tion). Termin „zakwaterowanie z wyżywieniem we własnym zakresie" dotyczy katego-rii obiektów noclegowych, które cechują się przede wszystkim tym, że turyści przeby-wający w tych obiektach nie mają w ofercie wyżywienia i zajmują się nim na własną rękę. Omawiany w artykule rodzaj zakwaterowania jest szczególnie ważny dla rozwoju obszarów wiejskich. Jego znaczenia należy upatrywać w wykorzystaniu miejscowych zasobów przyrodniczych i kulturowych. Istnienie tego typu zakwaterowania stwarza też duże możliwości rozwoju usług dodatkowych, efektywnie wpływając na zatrudnienie, a tym samym na rozwój lokalny. Może przyczyniać się do wykorzystania lokalnych produktów, zasobów siły roboczej, wzrostu kreatywności, a nawet do zachowania (ochrony) przyrodniczego i kulturowego dziedzictwa (zwłaszcza gdy jest ono podstawą przyciągnięcia turystów). Zarówno właściciele obiektów zakwaterowania, jak i lokalne oraz regionalne władze coraz poważniej traktują ten rodzaj bazy turystycznej i widzą w niej szansę na rozwój ekonomiczny. Coraz częściej jest ona traktowana jako podsta-wa do rozwoju produktów turystycznych wykorzystujących lokalne walory, atrakcje oraz dodatkowe usługi, zwłaszcza aktywizujące turystów (przygoda, sport) oraz przed-stawiające walory kulturowe obszaru (np. kuchnia, tradycje). Tworzone są zarówno pojedyncze dodatkowe usługi, jak i całe pakiety produktów turystycznych. Pakiety usług zależą oczywiście od głównych atrakcji i specjalizacji obszaru (np. turystyka piesza, rowerowa, kultura i dziedzictwo, wędkarstwo, golf, obserwacja ptaków i innych zwierząt), choć część z nich jest uniwersalna i z powodzeniem może być stosowana bez względu na miejsce (np. sprzątanie, opieka nad dziećmi, kursy kulinarne).

References:

1. Cawley M., Gillmor D., Integrated Rural Tourism: Concepts and Practice, „Annals of Tourism Research" 2008, vol. 35, no. 2.
http://dx.doi.org/10.1016/j.annals.2007.07.011 -
2. Johns N., Lynch P., The Self-Catering Accommodation Market: A Review of Electronic and Other Sources, „International Journal of Hospitality Management" 2007, vol. 26, issue 2.
3. Lynch P., Johns N., Self-Catering Accommodation, „International Journal of Hospitality Management" 2007, vol. 26, issue 2.
4. Nicod P., Mungall A., Henwood J., Self Catering Accommodation in Switzerland, „In-ternational Journal of Hospitality Management" 2007, vol. 26, issue 2.
5. Sharpley R., Rural Tourism and the Challenge of Tourism Diversification: The Case of Cyprus, „Tourism Management" 2002, vol. 23.
http://dx.doi.org/10.1016/S0261-5177(01)00078-4 -
6. Skoczek M., Turystyka wiejska jako czynnik ochrony dziedzictwa kulturowego w Hisz-panii i Portugalii, „Prace i Studia Geograficzne" 2003, vol. 32.

Relation:

Ekonomiczne Problemy Turystyki

Start page:

243

End page:

257

Format:

Rozmiar pliku 3,6 MB ; application/pdf

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:49425 ; 1640-6818 ; 1644-0501

Language:

pol ; eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitizing institution:

Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania Polskiej Akademii Nauk

Access:

Otwarty

Object collections:

Last modified:

Oct 2, 2018

In our library since:

Oct 30, 2014

Number of object content downloads / hits:

2669

All available object's versions:

https://rcin.org.pl./publication/67491

Show description in RDF format:

RDF

Show description in RDFa format:

RDFa

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information