• Search in all Repository
  • Literature and maps
  • Archeology
  • Mills database
  • Natural sciences

Search in Repository

How to search...

Advanced search

Search in Literature and maps

How to search...

Advanced search

Search in Archeology

How to search...

Advanced search

Search in Mills database

How to search...

Advanced search

Search in Natural sciences

How to search...

Advanced search

RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Świadomość trwałego rolnictwa wśród polskich rolników – beneficjentów Wspólnej Polityki Rolnej

Creator:

Sulewski, Piotr ; Wąs, Adam

Date issued/created:

2018

Resource type:

Tekst

Publisher:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Place of publishing:

Warszawa

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

Abstract:

Głównym celem badań była ocena świadomości zagadnień związanych z „trwałym rolnictwem” wśród polskich rolników korzystających ze wsparcia w ramach WPR na podstawie stosowanych przez nich wybranych praktyk rolniczych. Badaniami objęto reprezentatywną próbę 600 rolników uczestniczących w polskim FADN. Dane dostępne w bazie FADN zostały uzupełnione danymi uzyskanymi w trakcie bezpośrednich wywiadów z rolnikami. Wartość parametrów wskazujących na stopień trwałości gospodarstw przeanalizowano w zależności od typu i wartości otrzymywanego wsparcia finansowego z UE. Wyniki przeprowadzonych analiz wskazują, że przeciętnie najwyższymi parametrami trwałości charakteryzowały się gospodarstwa korzystające z programów rolno-środowiskowych i jednocześnie położone na obszarach ONW, podczas gdy najniższy poziom tych parametrów obserwowano w pozostałych jednostkach położonych na ONW. Analiza różnic między grupami gospodarstw wyodrębnionymi na podstawie łącznej wartości dopłat wykazała, że jednostki, które otrzymywały bezwzględnie wyższe wsparcie charakteryzowały się wyższym poziomem wskaźników trwałości. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono, że pobieranie większego i bardziej zróżnicowanego wsparcia pozytywnie wpływa na poziom trwałości gospodarstw.

References:

Anand S., Sen A. (1994). Sustainable Human Development: Concepts and Priorities. Human Development Report Office (HDRO), United Nations Development Programme (UNDP), Human Development Occasional Papers (1992–2007).
Bardy R., Rubens A., Massaro M. (2015). The systemic dimension of sustainable devel- opment in developing countries. Journal of Organisational Transformation & Social Change, 12 (1), 22–41. DOI
Barreiro-Hurle J., Espinosa-Goded M., Dupraz P. (2010). Does intensity of change matter? Factors affecting adoption of agri-environmental schemes in Spain. Journal of Environmental Planning and Management, 53 (7), 891–905. DOI
Burton R.J.F., Paragahawewa U.H. (2011). Creating culturally sustainable agrienvironmental schemes. Journal of Rural Studies, 27, 95–104. DOI
Ciegis R., Ramanauskiene J., Martinkus B. (2009). The concept of sustainable development and its use for sustainability scenarios. Inzinerine Ekonomika – Engineering Economics, 62 (2), 28–37.
Cochran W.G. (1977). Sampling Techniques. New York, Chichester, Brisbane, Toronto, Singapore: John Wiley & Sons.
Defrancesco E., Gatto P., Runge F., Trestini S. (2008). Factors affecting farmers’ participation in agri-environmental measures: A northern Italian perspective. Journal of Agricultural Economics, 59 (1), 114–131. DOI
Duer I., Fotyma M., Madej A. (2002). Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. Warsaw: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Środowiska.
Dumanski J., Terry E., Byerlee D., Pieri C. (1998). Performance Indicators for Sustainable Agriculture. Discussion Note. Washington, D.C.: The World Bank.
Ecorys (2017). Modernizing and simplifying the CAP: Summary of the results of the public consultation. Brussels: European Commission – DG for Agriculture and Rural Development.
Emas R. (2015). The Concept of Sustainable Development: Definition and Defining Principals. Brief for GSDR.
EC (European Commission) (2017). Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions, the Future of Food and Farming. COM(2017)713 final. Brussels.
FADN (Farm Accountancy Data Network) (2008). Plan of sampling for Polish FADN. Warsaw: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Ba- dawczy.
Fleury P., Seres C., Dobremez L., Nettier B., Pauthenet Y. (2015). “Flowering Meadows”. A result-oriented agri-environmental measure: Technical and value changes in favour of biodiversity. Land Use Policy, 46, 103–114. DOI
Green G.P., Heffernan W.D. (1987). Soil erosion and perception of the problem. Journal of Rural Studies, 3 (2), 151–157. DOI
Greiner R., Patterson L., Miller O. (2009). Motivations, risk perceptions and adoption of conservation practices by farmers. Agricultural Systems, 99 (2-3), 86–104. DOI
Hansen J.W. (1996). Is agricultural sustainability a useful concept? Agricultural Systems, 50, 117–143. DOI
Hayati D. (2017). A Literature Review on Frameworks and Methods for Measuring and Monitoring Sustainable Agriculture. Technical Report, 22. Rome: Global Strategy.
Herzele A., Gobin A., Van Gossum P., Acosta L., Waas T., Dendoncker N., de Frahan
B. (2013). Effort for money? Farmers’ rationale for participation in agri-environment measures with different implementation complexity. Journal of Environmental Management, 131, 110–120. DOI
Ikerd J. (1997). Understanding and managing the multi-dimensions of sustainable agriculture. Paper presented at the Southern Region Sustainable Agriculture Professional Development Program Workshop, SARE Regional Training Consortium, Gainesville, FL, January 15th, 1997.
Kalton G. (1983). Introduction to Survey Sampling. Newbury Park, London, New Delhi: Sage Publications. DOI
Kiełbasa B., Pietrzak S., Ulén B., Drangert J.O., Tonderski K. (2018). Sustainable agriculture: The study on farmers’ perception and practices regarding nutrient management and limiting losses. Journal of Water and Land Development, 36 (1–3), 67–75. DOI
Kington E.A., Pannell D.J. (2003). Dryland salinity in the Upper Kent River catchment of Western Australia: Farmer perception and practices. Australian Journal of Experimental Agriculture, 203 (43), 19–28. DOI
Krasowicz S., Kuś J. (2010). Kierunki zmian w produkcji rolniczej w Polsce do roku 2020: Próba prognozy. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3 (324), 5–18.
Lastro-Bravo X.B., Hubbard M.C., Garrod G.D., Tolon-Becerra A. (2015) What drives farmers’ participation in EU agri-environmental schemes? Results from a qualitative meta-analysis. Environmental Science & Policy, 54, 1–9. DOI
Latruffe L., Diazabakana A., Bockstaller Ch., Desjeux Y., Finn J., Kelly E., Ryan M., Uthes S. (2016). Measurement of sustainability in agriculture: A review of indicators. Studies in Agricultural Economics, 118 (3), 123–130. DOI
Long G. (2015). The idea of universality in the sustainable development goals. Ethics & International Affairs, 29 (2), 203–222. DOI
Majewski E. (2001). Jakość zarzadzania w gospodarstwach rolniczych w Polsce w świetle badań. Warsaw: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Majewski E. (2002). Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania rozwoju Systemu Integrowanej Produkcji Rolniczej (SIPR) w Polsce. Warsaw: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Majewski E. (2008). Trwały rozwój i trwałe rolnictwo: Teoria a praktyka gospodarstw rolniczych. Warsaw: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Majewski E., Bednarek A., Bagel M., Hurej M., Łabętowicz J., Radecki A., Skomiał J., Straszewski S. (1997). System Integrowanej Produkcji Rolniczej: Wytyczne i instrukcja wdrożeniowa. Warsaw: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
McCracken M.E., Woodcock B.A., Lobley M., Pywell R.F., Saratsi E., Swetman R.D., Mortimer S.R., Harris S.J., Winter M., Hinsley S., Bullock J.M. (2015). Social and ecological drivers of success in agri-environment schemes: The roles of farmers and environmental context. Journal of Applied Ecology, 52 (3), 696–705. DOI
Morris J., Mills J., Crawford I.M. (2000). Promoting farmer uptake of agri-environment schemes: the countryside stewardship arable options scheme. Land Use Policy, 17 (3), 241–254. DOI
Neyman J. (1934). On the two different aspects of the representative method: The method of stratified sampling and the method of purposive selection. Journal of the Royal Statistical Society, 97(4), 558–625. DOI
OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) (2018). OECD Rural Policy Reviews: Poland 2018. OECD Rural Policy Reviews. Paris: OECD Publishing.
Okumah M., Martin-Ortega J., Novo P. (2018). Effects of awareness on farmers’ compliance with diffuse pollution mitigation measures: A conditional process modeling. Land Use Policy, 76, 36–45. DOI
Pannell D.J., Schilizzi S. (1998). Sustainable agriculture: A matter of ecology, equity, economic efficiency or expedience? Journal of Sustainable Agriculture, 13 (4), 57–66. DOI
Pretty J. (1996). Regenerating agriculture, policies and practices for sustainability and selfreliance. Washington, D.C.: National Academy Press.
Pretty J. (2008). Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363, 447–465. DOI
Rigby D., Caceres D. (2001). Organic farming and the sustainability of agricultural system. Agricultural Systems, 68 (1), 21–40. DOI
Ruto E., Garrod G. (2009). Investigating farmers’ preferences for the design of agri-environmental schemes: A choice experiment approach. Journal of Environmental Planning and Management, 52 (5), 631–647. DOI
Sabiha N., Salim R., Rahman S., Rola-Rubzen M.F. (2016). Measuring environmental sustainability in agriculture: A composite environmental impact index approach. Journal of Environmental Management, 166, 84–93. DOI
Sadok W., Angevin F., Bergez J., Bockstaller C., Colomb B., Guichard L., Reau R., Dore T. (2008). Ex ante assessment of the sustainability of alternative cropping systems: Implications for using multi-criteria decision-aid methods. A review. Agronomy for Sustainable Development, 28 (1), 163–174. DOI
Spindler E. (2013). The history of sustainability, the origins and effects of a popular concept. In: I. Jenkins, R. Schröder (eds.), Sustainability in Tourism (pp. 9–31). Wiesbaden: Springer Gabler. DOI
Stanny M., Czarnecki A. (2011). Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich Zielonych Płuc Polski: Próba analizy empirycznej. Warsaw: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk.
Tatlıdil F.F., Boz I., Tatlidil H. (2009). Farmers’ perception of sustainable agriculture and its determinants: A case study in Kahramanmaras province of Turkey. Environment, Development and Sustainability, 11 (6), 1091–1106. DOI
UNEP (United Nations Environment Programme), UNHR (United Nations Human Rights) (2015). Universality in the Post 2015 Sustainable Development Agenda. UNEP Post 2015, Note 9. OHCHR Human Rights and Post 2015.
UN (United Nations) (2015). Resolution adopted by the General Assembly on 25 Septem- ber 2015. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. A/RES/70/1. Washington D.C.: United Nations General Assembly.
Werf van der H.M.G., Petit J. (2002). Evaluation of the environmental impact of agriculture at the farm level: a comparison and analysis of 12 indicator-based methods. Agriculture, Ecosystems and Environment, 93 (1-3), 131–145. DOI
Wilson G.A., Hart K. (2000). Financial imperative or conservation concern? EU farmers’ motivations for participation in voluntary agri-environmental schemes. Environment and Planning A: Economy and Space, 32 (12), 2161–2185. DOI
Wilson G.A., Hart K. (2002). Farmer participation in agri-environmental schemes: Towards conservation oriented thinking? Sociologia Ruralis, 41 (2), 254–274. DOI
WCED (World Commission on Environment and Development) (1987). Our Common Future. Oxford: Oxford University Press.
Zhen L., Routrayb J., Zoebischc M., Chend G., Xiea G., Chenga S. (2005). Three dimensions of sustainability of farming practices in the North China Plain: A case study from Ningjin County of Shandong Province, PR China. Agriculture, Ecosystems and Environment, 105, 507–522. DOI

Relation:

Wieś i Rolnictwo

Issue:

4 (181)

Start page:

43

End page:

65

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:243587 ; doi:10.53098/wir042018/03 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Source:

click here to follow the link

Language:

en

Language of abstract:

eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitizing institution:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Projects co-financed by:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Access:

Otwarty

Object collections:

Last modified:

Mar 13, 2025

In our library since:

Jan 15, 2025

Number of object content downloads / hits:

0

All available object's versions:

https://rcin.org.pl./publication/280689

Show description in RDF format:

RDF

Show description in RDFa format:

RDFa

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information