Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Artykuł jest próbą przedstawienia podstawowych informacji na temat żywności tradycyjnej i regionalnej w UE, w tym zwłaszcza w Portugalii. Omawia dotychczasowe korzyści wynikające z uczestnictwa tego kraju we wspólnotowym systemie wysokojakościowej żywności na podstawie dostępnej literatury przedmiotu oraz wyników badań. Ukazuje znaczenie ekonomiczne i społeczne produktów PDO, PGI i TSG dla obszarów wiejskich, informuje o dotychczasowej liczbie i strukturze zarejestrowanych według krajów i kategorii produktów objętych ochroną przez Komisję Europejską.
Carvalho Teixeira Valorizaçao M.S., 2004: De Produtos Agroalimentares Na Óptica De Marketing. O caso dos produtos tradicionais associados a origem. Universidade De Trás-Os-Montes E Alto Douro, Vila Real, Este trabalho foi financiado no âmbito do PRODEP II Formaçao Avançada de Docentes no Ensino Superior Concurso n. o 1/5.2/PRODEP/1996, Formando no 43 (maszynopis powielony).
Chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne, nazwy specyficznego charakteru oraz lista produktów tradycyjnych, 2005. FAPA, Warszawa.
European Commission, DG-AGRI (http://europa.eu.int/comm/agriculture).
Folkeson C., 2005: Geographical Indications and Rural Development in the EU (http://biblioteket.ehl.lu.se/olle/papers , p. 45).
Project DOLPHINS 2002, Contract QLK5-2000-00593: Development of Origin Labelled Products: Humanity, Innovation and Sustainability. OLP sector in Portugal. A. Fragata, M. M. Leitão. INIA-EAN_DEEESA, Oeiras, Portugal.
Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.
Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
www.eurostat
www.minrol.gov.pl
oai:rcin.org.pl:241628 ; doi:10.53098/wir.2008.3.140/12 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
18 mar 2025
8 lip 2024
0
https://rcin.org.pl./publication/278080
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Produkty regionalne w Portugalii | 18 mar 2025 |
Rejman, Krystyna Halicka, Ewa Nagalska, Hanna
Vaishar, Antonín Šťastná, Milada Stonawská, Kateřina Žitňáková, Jana
Czapiewski, Konrad Ł. Hruška, Vladan
Hupková, Martina
Bryła, Paweł
Podogrodzka, Małgorzata
Napierała, Tomasz