• Search in all Repository
  • Literature and maps
  • Archeology
  • Mills database
  • Natural sciences

Search in Repository

How to search...

Advanced search

Search in Literature and maps

How to search...

Advanced search

Search in Archeology

How to search...

Advanced search

Search in Mills database

How to search...

Advanced search

Search in Natural sciences

How to search...

Advanced search

RCIN and OZwRCIN projects

Object

Wyrób serka suszonego

Resource type:

Obraz

Name:

Wyrób serka suszonego

Type of object:

Obiekt etnograficzny

Location:

somon Bajan ajmak Centralny (Töv), Mongolia

Object description:

Zdjęcie prezentuje kobietę w starszym wieku, która przeniosła prace kuchenne na zewnątrz jurty (by ugotowane mleko szybciej wystygło). Gospodyni gotuje mleko w kotle togoo, który stoi na czwórnogu tulga, ogień jest podsycany żarzącym się argałem (suchy nawóz służący za opał). Kobieta wykonuje czynność zwaną „samrach” – długie mieszanie czerpakiem w kotle, unoszenie czerpaka z mlekiem jak najwyżej i spuszczanie mleka znów do kotła, by na jego zawartości powstały grube połacie pianki. Pianka nieruszana przez dobę, gęstnieje i zmienia się w öröm, czyli gęstą i lekko podsuszoną śmietanę, która jest spożywana z różnymi produktami, w gościnnych sytuacjach zwykle z ciastami. Mleko pozostałe po oddzieleniu pianki jest wykorzystywane do dalszego przetwarzania, np. do wyrobu serów. W otoczeniu kobiety porozkładane są naczynia kuchenne: wiadro, czajnik, miseczka, beczka oraz kosz z łopatką do zbierania argału. W bezpośrednim otoczeniu pracujących znajdują się zagroda dla małych zwierząt oraz wóz arba, zaś w tle krajobraz stepowy ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wyrób serka suszonego

Data:

1967

Accession number:

Nr inw. 2376

Relation:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze

Detailed Resource Type:

Fotografia naukowa

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:210865

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitizing institution:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Access:

Otwarty

Edition name Date
Wyrób serka suszonego Oct 27, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information