RCIN and OZwRCIN projects

Object

Wyrób serka suszonego

Resource type:

Image

Name:

Wyrób serka suszonego

Type of object:

Ethnographic object

Location:

somon Bajan ajmak Centralny (Töv), Mongolia

Object description:

Zdjęcie prezentuje kobietę w starszym wieku, która przeniosła prace kuchenne na zewnątrz jurty (by ugotowane mleko szybciej wystygło). Gospodyni gotuje mleko w kotle togoo, który stoi na czwórnogu tulga, ogień jest podsycany żarzącym się argałem (suchy nawóz służący za opał). Kobieta wykonuje czynność zwaną „samrach” – długie mieszanie czerpakiem w kotle, unoszenie czerpaka z mlekiem jak najwyżej i spuszczanie mleka znów do kotła, by na jego zawartości powstały grube połacie pianki. Pianka nieruszana przez dobę, gęstnieje i zmienia się w öröm, czyli gęstą i lekko podsuszoną śmietanę, która jest spożywana z różnymi produktami, w gościnnych sytuacjach zwykle z ciastami. Mleko pozostałe po oddzieleniu pianki jest wykorzystywane do dalszego przetwarzania, np. do wyrobu serów. W otoczeniu kobiety porozkładane są naczynia kuchenne: wiadro, czajnik, miseczka, beczka oraz kosz z łopatką do zbierania argału. W bezpośrednim otoczeniu pracujących znajdują się zagroda dla małych zwierząt oraz wóz arba, zaś w tle krajobraz stepowy ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wyrób serka suszonego

Data:

1967

Accession number:

Nr inw. 2376

Relation:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze

Detailed Resource Type:

Photography

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:210865

Rights:

Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license

Terms of use:

Copyright-protected material. [CC BY-SA 3.0 PL] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-SA 3.0 PL license, full text available at: ; -

Digitizing institution:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Original in:

Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences

Projects co-financed by:

Operational Program Digital Poland, 2014-2020, Measure 2.3: Digital accessibility and usefulness of public sector information; funds from the European Regional Development Fund and national co-financing from the state budget. ; European Union. European Regional Development Fund

Access:

Open

Edition name Date
Wyrób serka suszonego Oct 27, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information