Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Wyrób serka suszonego

Typ zasobu:

Obraz

Nazwa:

Wyrób serka suszonego

Typ obiektu:

Obiekt etnograficzny

Lokalizacja:

somon Bajan ajmak Centralny (Töv), Mongolia

Opis obiektu:

Zdjęcie prezentuje kobietę w starszym wieku, która przeniosła prace kuchenne na zewnątrz jurty (by ugotowane mleko szybciej wystygło). Gospodyni gotuje mleko w kotle togoo, który stoi na czwórnogu tulga, ogień jest podsycany żarzącym się argałem (suchy nawóz służący za opał). Kobieta wykonuje czynność zwaną „samrach” – długie mieszanie czerpakiem w kotle, unoszenie czerpaka z mlekiem jak najwyżej i spuszczanie mleka znów do kotła, by na jego zawartości powstały grube połacie pianki. Pianka nieruszana przez dobę, gęstnieje i zmienia się w öröm, czyli gęstą i lekko podsuszoną śmietanę, która jest spożywana z różnymi produktami, w gościnnych sytuacjach zwykle z ciastami. Mleko pozostałe po oddzieleniu pianki jest wykorzystywane do dalszego przetwarzania, np. do wyrobu serów. W otoczeniu kobiety porozkładane są naczynia kuchenne: wiadro, czajnik, miseczka, beczka oraz kosz z łopatką do zbierania argału. W bezpośrednim otoczeniu pracujących znajdują się zagroda dla małych zwierząt oraz wóz arba, zaś w tle krajobraz stepowy ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wyrób serka suszonego

Data badań:

1967

Numer inwentarzowy:

Nr inw. 2376

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze

Szczegółowy typ zasobu:

Fotografia naukowa

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:210865

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Nazwa wydania Data
Wyrób serka suszonego 27 paź 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji