Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Mięso

Twórca:

Jarosz, Dariusz (1959– ) ORCID

Data wydania/powstania:

2019

Typ zasobu:

Text

Inny tytuł:

Polska 1944/45-1989 : studia i materiały 17 (2019) ; Leksykon historii społecznej PRL

Współtwórca:

Institute of History of the Polish Academy of Sciences

Wydawca:

Instytut Historii PAN

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

Summary in English. Abstract in English and Polish. ; p. 313-330 ; Projects co-financed by the Ministry of Science and Higher Education

Typ obiektu:

Journal/Article

Abstrakt:

The article presents findings regarding food supply problems, including in particular shortages of meat in a broad contexts of Poland’s political, cultural and social history in 1945-1989. An analysis of the “meat issue” in the policy of the communist authorities was made (measures to reduce demand, increase supply and punish abuse in institutions involved in the production, distribution and sale of meat). An attempt was made to determine the role of meat in the lives of Polish families, social reactions to its deficiencies (from jokes about food supplies to the role of meat short-ages in the genesis and course of anti-system rebellions in the Polish People’s Republic).

Bibliografia:

Błaszkiewicz A., Prawda i konwencja. Analiza poezji robotniczej okresu napięć społecznych (grudzień 1970 i sierpień 1980), w: Studia nad ruchami społecznymi, red. E. Lewicka-Banaszek, P. Marciniak, W. Modzelewski, Warszawa 1987, s. 205–232
Brodziński B., Stopa życiowa w Polsce w latach 1945–1963, Londyn 1965
Bywalec Cz., Wzrost gospodarczy a przemiany poziomu życia społeczeństwa polskiego w latach 1945–1980, Kraków 1986
Chumiński J., Ruch zawodowy w Polsce w warunkach kształtującego się systemu totalitarnego 1944–1956, Wrocław 1999
Czerny Z., Strasburger M., Żywienie rodziny. Wiadomości ogólne. Przepisy potraw, Warszawa 1948
Czerwiec 1976 w materiałach archiwalnych, wybór, wstęp i oprac. J. Eisler, Warszawa 2001
Dowcip surowo wzbroniony. Antologia polskiego dowcipu politycznego, t. 2, Toruń 1991
Dudzik M., Laskowska M., Pyszkowska K., Witkowska S., Praktyczna kuchnia, Warszawa 1959
Gulbicka B., Sztarbałło W., Chmielewska B., Dyka A., Samowystarczalność żywnościowa Polski, Warszawa 1990
Gulbicka B., Zmiany w spożyciu żywności w grupach społeczno-ekonomicznych gospodarstw domowych w latach 1981–1990, Warszawa 1991
Jarosz D., Pasztor M., Afera mięsna. Fakty i konteksty, Toruń 2004
Jarosz D., Pasztor M., An Attempt at a History of Meat in People’s Poland, „Acta Poloniae Historica” 2007, z. 95, s. 139–187
Jarosz D., Pisanie do władzy. Próba uogólnienia, w: A. Adamus, K. Gajewski, Á. Ispán, D. Jarosz, C. Kovács, G. Miernik, E. Szpak, Listy do władzy 1945–1989. Studia przypadków, Warszawa 2019, s. 239–268
Jarosz D., Polityka władz komunistycznych w Polsce w latach 1948–1956 a chłopi, Warszawa 1998
Komisja Specjalna do Walki z Nadużyciami i Szkodnictwem Gospodarczym (1945–1954). Wybór źródeł, oprac. D. Jarosz, T. Wolsza, Warszawa 1995
Kordos J., Kubiczek A., Warunki bytu rodzin robotniczych w latach 1980–1983, w: Warunki bytu robotników, red. P. Wójcik, Warszawa 1984, s. 123–173
Kurczewski J., Umowa o kartki, w: Umowa o kartki, red. J. Kurczewski, Warszawa 2004
Łukasiewicz P., Pogłoska i dowcip polityczny w PRL, Warszawa 1987
Nie tylko do śmiechu. Dowcipy z czasów Peerelu 1948–1989. Z wieloletniej kolekcji Bronisława Sałudy, Warszawa 1991
Postulaty 1970–71 i 1980. Materiały źródłowe do dziejów wystąpień pracowniczych w latach 1970–1971 i 1980 (Gdańsk i Szczecin), oprac. B. Chmiel, E. Kaczyńska, Warszawa 1998
Poznański Czerwiec 1956, red. J. Maciejewski, Z. Trojanowiczowa, Poznań 1990
Rosenbusch A., Śmiech zakazany. Antologia dowcipu politycznego Polski Ludowej, Melbourne 1987
Strzelecka M., Zmiany w konsumpcji gospodarstw domowych w latach 1980–1983, Warszawa 1984
Szarota T., Śmiech zakazany – kawał (dowcip) polityczny jako informacja o postrzeganiu peerelowskiej rzeczywistości, „Polska 1944/45–1989. Studia i materiały” 5, 2001, s. 209–236
Szostkiewicz S., Zaopatrzenie w żywność w opinii społecznej, Warszawa 1974
Zagórski K., Obraz poziomu stopy życiowej w badaniach OBOP-u, Warszawa 1964
Zawistowska Z., Krzyżanowska M., Książka kucharska, Warszawa 1982
Żekoński Z., Struktura żywienia ludności miast (Wyniki badań ankietowych), Warszawa 1961
Życie codzienne w kryzysie, red. T. Pałaszewska-Reindl, Warszawa 1986
Życki W., Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce. Przemiany w latach 1945–1966, Warszawa 1970

Czasopismo/Seria/cykl:

Polska 1944/45-1989 : studia i materiały

Tom:

17

Strona pocz.:

313

Strona końc.:

330

Szczegółowy typ zasobu:

Article : original article

Format:

application/octet-stream

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:116087 ; 2450-8357 ; 2450-8365 ; 10.12775/Polska.2019.10

Źródło:

IH PAN, sygn. B.155/17 Podr. ; IH PAN, sygn. B.156/17 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license

Zasady wykorzystania:

Copyright-protected material. [CC BY-ND 4.0] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license, full text available at: ; -

Digitalizacja:

Institute of History of the Polish Academy of Sciences

Lokalizacja oryginału:

Library of the Institute of History PAS

Dofinansowane ze środków:

Ministry of Science and Higher Education

Dostęp:

Open

Nazwa wydania Data
Jarosz, Dariusz (1959- ), Mięso 11 gru 2020
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji