• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Wykorzystanie produkcji pierwotnej przez konsumentów planktonowych w zależności od długości łańcucha pokarmowego

Twórca:

Gliwicz, Zbigniew Maciej

Data wydania/powstania:

1969

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Wykorzystanie produkcji pierwotnej ; Utilization of primary production by plankton consumers depending on the length of the food chain

Współtwórca:

Polska Akademia Nauk. Komitet Ekologiczny

Wydawca:

Państwowe Wydawnictwo Naukowe

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

Strony 63-70 ; 24 cm ; Bibliografia na stronie 69 ; Streszczenie w języku angielskim

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

The author analyzes the factors which conditioning the degree to which the primaryproduction of a lake pelagial is utilized by plankton consumers.It was found that the degree to which this production is utilized by consumersdepends mainly on (1), what part of net primary production is directly utilized bythe animals and what indirectly, which may be a more complicated matter (Fig. 1.)This is conditioned in the first place by a) accessibility of phytoplankton cells andtheir colonies to zooplankton, and this in turn depends on what part of net primaryproduction is formed by production of smali edible algae, and what by productionof large forms of net phytoplankton inaccessible to zooplankton, and ona2) whether macrofiltrators intensively filter ing smali algae dominate in the zooplanktoncommunities, or microfiltr ators, which morę intensively filter even smallerbacteria cells. This is also conditioned by b) the degree of assimilation of theconsumed algae, c) intensivity of sinking of live algae from the pelagial zone andd) intensivity of excretion of assimilates into the habitat by live cells of algae.The degree to which primary production is utilized by plankton consumers alsodepends on 2) intensivity of metabolism of bacteria, 3) degree of assimilation byanimals of food in the form of bacteria and trypton, 4) intensivi ty of action of factórsstimulating the coagulation processes of dissolved organie matter, 5) ratę oftrypton dead cells of algae and bacteria decomposition, and intensivity of washingout organie compounds from these cells, and of course on .6) intens,ivity ofsedimentation of organie matter, ratę of its decomposition in bottom deposits andintensivity of its return to the pelagial.On the basis of this analysis, and also the somewhat scanty data in literatu rę,a discussion is given of the degree to which primary production is utilized by zooplanktonin lakes of different trophic character.

Czasopismo/Seria/cykl:

Ekologia Polska. Seria B

Tom:

15

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

63

Strona końc.:

70

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:133626 ; ISSN 0424-7205

Źródło:

MiIZ PAN, sygn. P.3259 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Muzeum i Instytutu Zoologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

4 lut 2022

Data dodania obiektu:

27 lip 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

38

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/102955

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji