Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Rozwój przedsiębiorczości powinien stać się podstawowym kierunkiem rozwoju wsi. Podmioty gospodarcze funkcjonujące na terenach wiejskich pełnią istotne funkcje, a mianowicie zapewniają dodatkowe dochody ludności wiejskiej, tworzą nowe miejsca pracy i zmniejszają bezrobocie, aktywizują lokalną ludność oraz przyczyniają się do poprawy warunków życia. Rozwój działalności pozarolniczej to bardzo dobre rozwiązanie dla ludności zamieszkującej obszary wiejskie, a zwłaszcza dla pracujących w gospodarstwach rolniczych i poszukujących dodatkowych dochodów, mających zrekompensować brak dochodowości działalności rolniczej. W latach 2004-2006 na terenie wybranych gmin Dolnego Śląska przeprowadzono badania wśród właścicieli firm wiejskich oraz przedstawicieli lokalnych władz, dotyczące rozwoju przedsiębiorczości na tych terenach. Celem badań była analiza stanu przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Badania pozwoliły również na określenie barier i ograniczeń rozwoju przedsiębiorczości w gminach, ocenę roli władz lokalnych we wspieraniu przedsiębiorczości oraz wpływu przedsiębiorczości na rozwój tych obszarów
Duczkowska-Piasecka M., 1998: Encyklopedia agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa.
Firlej K., 2002: Rola kreowania przedsiębiorczości przez samorządy lokalne w agrobiznesie. Roczniki Naukowe SERiA, IV, 1: 45–49.
Hybel J., 2001: Rola małych i średnich przedsiębiorstw w ograniczaniu bezrobocia w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA III, 1: 123–127.
Kapusta F., 2001: Teoria agrobiznesu. Cz. I. Wydaw. AE we Wrocławiu, Wrocław.
Kłodziński M., 1999: Rozwój przedsiębiorczości na terenach wiejskich. Aktywizacja gospodarcza terenów wiejskich. IRWiR PAN, Warszawa.
Kołodziejczyk D., 2002: Uwarunkowania społeczno-gospodarcze lokalnego rozwoju gospodarczego. Studia i Monografie 113. IERiGŻ, Warszawa.
Kropsz I., 2003: Rola infrastruktury i przedsiębiorczości w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich. Roczniki Naukowe SERiA V, 4.
Kuciński D., 1999: Przestrzeń operacyjna firmy a jej otoczenie lokalne. W: Lokalne uwarunkowania przedsiębiorczości. Red. K. Kuciński. Monografie i opracowania 459, SGGW, Warszawa. Kutkowska B., 1998: Wpływ działalności pozarolniczej na ekonomikę gospodarstwa rodzinnego. Zeszyty Naukowe AR im. H. Kołłątaja w Krakowie 328: 185–195.
Strużycki M., 2002: Małe i średnie przedsiębiorstwa w gospodarce lokalnej. W: Marketing w rozwoju regionu. Red. J. Karwowski. Uniwersytet Szczeciński, Szczecin.
Studia nad rozwojem Dolnego Śląska, 2001. Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, 5: 21–22.
Woźniak A., 2006: Sposoby wspierania przedsiębiorczości oraz innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 4 (48): 31–40.
Zuzek C.K., 2006. Małe i średnie przedsiębiorstwa jako istota przedsiębiorczości regionalnej. Acta Agraria et Silvestria, Series Agraria, Sekcja Ekonomia XLVI/1.
Zwolińska-Ligaj M., 2007: Funkcje przedsiębiorstw w środowisku lokalnym na przykładzie wybranych gmin województwa lubelskiego. W: Społeczno-ekonomiczne aspekty rozwoju polskiej wsi. Red. M. Błąd, D. Klepacka-Kołodziejska. IRWiR PAN, Warszawa.
oai:rcin.org.pl:241551 ; doi:10.53098/wir.2008.1.138/05
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Mar 6, 2025
Jul 5, 2024
0
https://rcin.org.pl./publication/278025
Edition name | Date |
---|---|
Stan przedsiębiorczości na obszarach wiejskich Dolnego Śląska | Mar 6, 2025 |
Rokita-Poskart, Diana
Szmytkie, Robert Tomczak, Przemysław
Wojewódzka-Wiewiórska, Agnieszka
Kopacz-Wyrwał, Iwona
Czapiewski, Konrad Ł. Hruška, Vladan
Hupková, Martina
Napierała, Tomasz