Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN
Bibliografia zawiera 346 pozycje ; 123 s.: tabl.; 30 cm.
Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN
Cele pracy to: 1. Ocena charakterystyki zaburzeń smaku w przebiegu COVID-19, z uwzględnieniem zaburzeń poszczególnych smaków. 2. Stworzenie modelu predykcyjnego zakażenia wirusem SARS-CoV-2 bazującego na obiektywnych testach smaku.3. Porównanie skuteczności modeli predykcyjnych bazujących na subiektywnych symptomach COVID-19 z modelami bazującymi na obiektywnych testach smaku. Wnioski: I. Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 wpływa na percepcję smaków, upośledzając selektywnie odczuwanie smaku słodkiego oraz słonego. Zaburzenia te mają charakter hipogeusii zależnej od stężenia substancji smakowej. Całkowita ageusia w grupie chorych COVID-19 jest bardzo rzadka. II. Pojedynczym testerem smaku o najwyższej wartości diagnostycznej zakażenia wirusem SARS-CoV-2 (najwyższa wartość ROC-AUC), wśród testerów smaku,a zarazem najwyższej czułości, wśród testerów smaku, był tester smaku słodkiego o stężeniu sacharozy 40 mg/ml. III. Modelem predykcyjnym bazującym na obiektywnych testach smaków, o najwyższej czułości był model składający się z kwestionariusza medycznego dotyczącego subiektywnych objawów COVID-19 oraz badania testerem smakowym Słodki 1 (stężenie sacharozy 40 mg/ ml) – model przesiewowy. IV. Modelem predykcyjnym bazującym na obiektywnych testach smaków, o najwyższej swoistości był model składający się z badania testerami smakowymi: Słony 1 (stężenie chlorku sodu 13,5 mg/ml), Słony 2 (stężenie chlorku sodu 17 mg/ml), Słodki 3 (stężenie sacharozy 106,4 mg/ml) – model diagnostyczny. V. Wartość diagnostyczna (wartość ROC-AUC) modelu predykcyjnego bazującego na subiektywnych symptomach COVID-19 (tzw. kwestionariusz medyczny) okazała się nieznacznie wyższa niż modeli predykcyjnych bazujących na obiektywnych testach smaku. W sytuacjach epidemiologicznych wymagających obiektywizacji badań przesiewowych wskazane może być użycie obiektywnych testów smaku niezależnie lub łącznie z kwestionariuszem medycznym
IMDiK PAN, sygn. ZS410 ; click here to follow the link
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN
May 15, 2024
May 12, 2022
144
https://rcin.org.pl./publication/272086
Edition name | Date |
---|---|
Adamczyk, Kamil, 2022, Diagnostyka zaburzeń smaku jako metoda badań przesiewowych w COVID-19 | May 15, 2024 |
Parysek, Jerzy J. Mierzejewska, Lidia
Śleszyński, Przemysław
Muazir, Syaiful Lestari Alhamdani, Muhammad Ridha Nurhamsyah, Muhammad
Kawczyńska-Butrym, Zofia Pantyley, Viktoriya Butrym, Marek Kisla, Ganna Fakeyeva, Liudmila
Ziółkowska-Weiss, Kamila Mróz, Franciszek
Stach, Alfred
Sowada, Tomasz