• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Rolnictwo w rozwoju obszarów wiejskich

Twórca:

Stanisław Zegar, Józef

Data wydania/powstania:

2018

Typ zasobu:

Tekst

Wydawca:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

Do najważniejszych procesów rozwoju społeczno-gospodarczego w drugim tysiącleciu naszej ery należą deruralizacja i dezagraryzacja. Procesy te wzajemnie się wspierają i warunkują. Nabrały one przyspieszenia wraz z rozwojem kapitalizmu, gospodarki rynkowej i uprzemysłowieniem. Ich przebieg w dobie postindustrialnej zaczyna się zmieniać, również w przypadku Polski. Wyzwania, jakie są obecnie formułowane pod adresem wsi i rolnictwa, a także obecne uwarunkowania rozwojowe wymagają nowego spojrzenia na relacje rolnictwa i wsi, w szczególności na ocenę procesu dezagraryzacji wsi oraz dalszy jego przebieg. Wiąże się to z rodzącą się zmianą paradygmatu rozwoju rolnictwa – przechodzeniem z rolnictwa industrialnego do rolnictwa zrównoważonego. Paradygmaty te różnią się wiązką celów i funkcji oraz sposobów produkcji (praktyk rolniczych). Pierwszy ogranicza się do maksymalizacji korzyści ekonomicznej i funkcji produkcyjnej oraz bazuje na szerokim wykorzystywaniu przemysłowych środków produkcji, natomiast drugi uwzględnia także dobra publiczne i funkcje ekosystemowe oraz bazuje na wykorzystywaniu zasobów przyrodniczych. Przyszłościową formą rolnictwa wydaje się rolnictwo ekologiczne, które wykazuje wysoką dynamikę wzrostu. W dającym się przewidzieć czasie najbardziej prawdopodobny jest jednak dualny rozwój rolnictwa, tj. mieszczący się w przedziale wyznaczanym przez przedsiębiorstwa korporacyjne i gospodarstwa rodzinne, jak też technologie (praktyki) industrialne i organiczne (ekologiczne). Wymienione zjawiska (procesy) są przedmiotem refleksji i analizy artykułu, którego celem jest przedstawienie możliwości wykorzystania rolnictwa w rozwoju wsi z uwzględnieniem stopnia urbanizacji.

Bibliografia:

Arystoteles (1964). Ekonomika (tłum. L. Piotrowicz). Warszawa: PWN.
Cato (1956). O gospodarstwie wiejskim (tłum. S. Łoś) (Biblioteka Narodowa, seria II, nr 104). Wrocław–Kraków: Zakład im. Ossolińskich.
Cork 2.0 Declaration (2016). A Better Life in Rural Areas. https://ec.europa.eu/agriculture/…/cork-declaration-2-0_en.pdf [dostęp: 18.01.2018].
Cyceron (2010). O starości (tłum. Z. Cierniakowa). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
De Ponti T., Rijk B., van Ittersum M. (2012). The crop yield gaps between organic and conventional agriculture. Agricultural Systems, 109, 1–9. DOI
EC (2017a). EU Action for Smart Villages. https://ec.europa.eu/…/sites/…/rur-dev-small-villages_en.pdf [dostęp: 18.01.2018].
EC (2017b). The Future of Food and Farming. EC, COM(2017) 713 final, Brussels, 29.11.2017.
EEA (2017). Food in green light. A systems approach to sustainable food. Luxembourg: Publication Office of the European Union.
FAO (2015). The State of Food Insecurity in the World 2015. Roma: Food and Agriculture Organization, International Fund for Agricultural Development & World Food Programme.
Fottorino É. (1999). Człowiek ziemi (tłum. B. Firmanty, M. Radecka). Warszawa: LSW.
Franks J.R. (2014). Sustainable intensification: A UK perspective. Food Policy, 47, 71–80. DOI
Głodowska M., Gałązka A. (2017). Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Wieś i Rolnictwo, 2, 147–165. DOI
Goszczyński W. (2014). Smak zmiany. Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar.
Goszczyński W., Knieć W. (2010). Rolnictwo w sieci – alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności. Wieś i Rolnictwo, 2 (147), 49–64. DOI
Halberg N., Panneerselvam P., Treyer S. (2015). Eco-functional intensification and food security: Synergy or compromise? Sustainable Agriculture Research, 4 (3), 126–139. DOI
IPES-Food (2016). From uniformity to diversity: a paradigm shift from industrial agriculture to diversified agroecological systems. International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (www.ipes-food.org).
Kłodziński M. (2006). Aktywizacja społeczno-gospodarcza gmin wiejskich i małych miast. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Kremen C., Miles A. (2012). Ecosystem services in biologically diversified versus conventional farming systems: Benefits, extarnalities, and trade-offs. Ecology and Society, 17 (4). DOI
Ksenofont (1966). Wybór pism (tłum. S. Hammer et al.) (Biblioteka Narodowa, seria II, nr 39). Wrocław: Ossolineum.
Meier M.S., Stoessel F., Jungbluth N., Juraske R., Stolze M. (2015). Environmental impacts of organic and conventional agricultural products – are the differences captured by the life cycle assessement? Journal of Environmental Management, 149, 193–208. DOI
Mockshell J., Kamanda J. (2017). Beyond the Agroecological and Sustainable Agricultural Intensification Debate: Is Blended Sustainability the Way Forward? German Development Institute, Discussion Paper 16. DOI
The Montpellier Panel (2013). Sustainable Intensification: A New Paradigm for African Agriculture. London.
MROW (2016). Monitoring rozwoju obszarów wiejskich. Etap II. Synteza (koordynator projektu: M. Stanny). Warszawa: EFRWP, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
OECD (2006). The New Rural Paradigm: Policies and Governance. Paris: OECD Publishing. DOI
OECD (2016). A New Rural Development Paradigm for the 21st Century: A Toolkit for developing countries. Paris: Development Centre Studies, OECD Publishing. DOI
Ponisio L.C., M’Gonigle K., Mace K.C., Palomino J., de Valpine P., Kremen C. (2015). Diversification practices reduce organic to conventional yield gap. Proceedings of the Royal Society of London, B 282, 20141396. DOI
Reganold J.P., Watcher J.M. (2016). Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, 2, 1–10. DOI
Runowski H., Filipiak T., Maciejczak M. (2017). Perspektywy rozwoju rolnictwa na drodze industrialnej. W: J.St. Zegar (red.). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, t. 39 (s. 51–89). Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
Sadura P., Murawska K., Włodarczyk Z. (2017). Wieś w Polsce 2017: diagnoza i prognoza. Warszawa: Fundacja Wspomagania Wsi.
Schumacher F.F. (1981). Małe jest piękne. Spojrzenie na gospodarkę świata z założeniem, że człowiek coś znaczy (tłum. E. Szymańska, J. Strzelecki). Warszawa: PIW.
Silici L. (2014). Agroecology. What it is and what it has to offer. IIED, Issue Paper.
Smith A. (2007). Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów (tłum. A. Prejbisz, B. Jasińska). T. 1 (wyd. oryg. 1776). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Stanny M. (2013). Przestrzenne zróżnicowanie rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Tittonel P.A. (2014). Ecological intensification of agriculture – sustainable by nature. Current Opinion in Environmental Sustainability, 8, 53–61. DOI
Tomczak F. (2005). Gospodarka rodzinna w rolnictwie: uwarunkowania i mechanizmy rozwoju. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Warron M.T. (1991). O gospodarstwie rolnym (tłum. I. Mikołajczyk). Wrocław–Warszawa–Kraków: PAN, Ossolineum.
Wilkin J. (red.) (2010). Wielofunkcyjność rolnictwa. Kierunki badań, podstawy metodologiczne i implikacje praktyczne. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Willer H., Lernoud J. (red.) (2017). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, and IFOAM – Organic International, Bonn, Version 1.2, 20.02.2017. http://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2017.html [dostęp: 18.01.2018].
Woś A., Zegar J.St. (2002). Rolnictwo społecznie zrównoważone. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
Wrzaszcz W. (2018). Organizational forms of organic farms in Poland. International Journal AGROFOR, 3(2), http://www.agrofor.rs/ba/index.php [dostęp: 18.01.2018]. DOI
Zegar J.St. (2012). Współczesne wyzwania rolnictwa. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Czasopismo/Seria/cykl:

Wieś i Rolnictwo

Zeszyt:

2 (179)

Strona pocz.:

31

Strona końc.:

48

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:243550 ; doi:10.53098/wir022018/02 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pl

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitalizacja:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Dofinansowane ze środków:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

13 mar 2025

Data dodania obiektu:

15 sty 2025

Liczba pobrań / odtworzeń:

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/280649

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Rolnictwo w rozwoju obszarów wiejskich 13 mar 2025
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji