• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Wpływ typów rolnictwa na emisję gazów cieplarnianych

Twórca:

Czyżewski, Bazyli ; Kryszak, Łukasz

Data wydania/powstania:

2017

Typ zasobu:

Tekst

Wydawca:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

Problemy związane z jakością środowiska naturalnego należą obecnie do zasadniczych wyzwań stojących przed sektorem rolnym. Podstawową kwestią jest zanieczyszczenie powietrza, głównie poprzez emisję gazów cieplarnianych, ale także innych zanieczyszczeń gazowych. W zakresie wpływu rolnictwa na środowisko prowadzone są liczne badania, brakuje w nich jednak uwzględnienia determinant ekonomicznych. Celem artykułu było zbadanie, w jaki sposób cechy ekonomiczne poszczególnych typów rolnictwa wpływają na emisję zanieczyszczeń gazowych. Pod uwagę brano cechy zarówno w ujęciu mikro- (wynagrodzenie czynników wytwórczych, nakłady związane z intensywnością gospodarowania), jak i makroekonomicznym (PKB per capita, przeciętna wielkość gospodarstwa rolnego, poziom wsparcia sektora rolnego). Weryfikacji poddawana była hipoteza, że produktywność czynników wytwórczych oraz charakterystyki opisujące intensywność gospodarowania inaczej wpływają na emisję gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń gazowych w zależności od typu rolnictwa. Zakres czasowy i przestrzenny badań obejmuje lata 1995–2009 w 40 krajach świata (regresja panelowa). Okazuje się, że typ rolnictwa dominujący w krajach wysokorozwiniętych pozwala skutecznie łączyć cele ekonomiczne i środowiskowe. W krajach mniej zamożnych rosnące wynagrodzenie pracy i kapitału wciąż sprzyja wzrostowi emisji zanieczyszczeń. W krajach średniozamożnych brakuje natomiast bodźców zachęcających do wprowadzania technologii energooszczędnych.

Bibliografia:

Anderson K., Nelgen S. (2013). Updated National and Global Estimates of Distortions to Agricultural Incentives, 1955 to 2011. Washington DC: World Bank.
Cauwenbergh Van N., Biala K., Bielders C., Brouckaert V., Franchois L., Cidad V.G., […] Sauvenier X. (2007). SAFE – A hierarchical framework for assessing the sustainability of agricultural systems. Agriculture, Ecosystems & Environment, 120 (2), 229–242. DOI
Czyżewski A., Stępień S. (2011). Wspólna polityka rolna UE po 2013 r. a interesy polskiego rolnictwa. Ekonomista, 1, 9–36. DOI
EAA (2009). Technical raport 4, http://www.copacogeca.be/Download.ashx?ID=836589 [dostęp: 4.09.2016].
Eurostat (2016). Greenhouse Gas Emissions by Industries and Households. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Greenhouse_gas_emissions_by_industries_and_households#CO2.C2.A0equivalents [dostęp: 01.09.2016].
Galan M.B., Peschard D., Boizard H. (2007). ISO 14 001 at the farm level: Analysis of five methods for evaluating the environmental impact of agricultural practices. Journal of Environmental Management, 82 (3), 341–352. DOI
Genty A., Arto I., Neuwahl F. (2012). Final Database of Environmental Satellite Accounts: Technical Report on Their Compilation. WIOD Documentation.
German R.N., Thompson C.E., Benton T.G. (2016). Relationships among multiple aspects of agriculture’s environmental impact and productivity: A meta‐analysis to guide sustainable agriculture. Biological Reviews, 92 (2), 716–738. DOI
Gouma R., Timmer M., de Vries G. (2014). Employment and Compensation in the WIOD Socio-Economic Accounts (SEA): Revision for 2008–2009 and new data for 2010/2011, http://www.wiod.org/protected3/data13/update_sep12/SEA%20Sources_June2014.pdf [dostęp: 01.09.2016].
Hamuda H.E.A.F.B., Patkó I. (2010). Relationship between environmental impacts and modern agriculture. Óbuda University e-Bulletin, 1, 87–98.
Henault C., Devis X., Page S., Justes E., Reau R., Germon J.C. (1998). Nitrous oxide emissions from different soil and land management conditions. Biology and Fertility of Soils, 26 (3), 199–207. DOI
IFA (2009). Climate Change and Enhancing Agricultural Productivity and Sustainability. International Fertilizer Industry Association, Paris, 3–10.
Kaiser E.A., Kohrs K., Kucke M., Schnug E., Heinemeyer O., Munch J.C. (1998). Nitrous oxide release from arable soil: Importance of N-fertilisation, crops and temporal variation. Soil Biology and Biochemistry, 30 (12), 1553–1563. DOI
Leontief W. (1966). Input-output Economics. New York: Oxford University Press.
Lesschen J.P., Velthof G.L., de Vries W., Kros J. (2011). Differentiation of nitrous oxide emission factors for agricultural soils. Environmental Pollution, 159, 3215–3222. DOI
Lowder S.K., Skoet J., Singh S. (2014). What do we Really Know about the Number and Distribution of Farms and Family Farms in the World? Background paper for the State of Food and Agriculture, 8. Rome FAO, Agricultural Development Economics Div.
Lubowski R.N., Bucholtz S., Claassen R., Roberts M.J., Cooper J.C., Gueorguieva A., Johansson R. (2006). Environmental effects of agricultural land-use change. Economic Research Report, 25, 1–75.
OECD (2001). Environmental Indicators for Agriculture: Methods and Results. Organisation for Economic Co-operation and Development.
Parton W.J., Del Grosso S.J., Marx E., Swan A.L. (2011). Agriculture’s role in cutting greenhouse gas emissions. Issues in Science and Technology, 27 (4).
Payraudeau S., van der Werf H.M. (2005). Environmental impact assessment for a farming region: A review of methods. Agriculture, Ecosystems & Environment, 107 (1), 1–19. DOI
Sabiha N.E., Salim R., Rahman S., Rola-Rubzen M.F. (2015). Measuring environmental sustainability in agriculture: A composite environmental impact index approach. Journal of Environmental Management, 166, 84–93. DOI
Stoate C., Báldi A., Beja P., Boatman N.D., Herzon I., Van Doorn A., […] Ramwell C. (2009). Ecological impacts of early 21st century agricultural change in Europe – a review. Journal of Environmental Management, 91 (1), 22–46. DOI
Stolze M., Piorr A., Häring A.M., Dabbert S. (2000). Environmental Impacts of Organic Farming in Europe. Stuttgart-Hohenheim: Universität Hohenheim (seria: Organic farming in Europe: Economics and Policy, t. 6).
Tilman D., Balzer C., Hill J., Befort B.L. (2011). Global food demand and the sustainable intensification of agriculture. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108 (50), 20260–20264. DOI
Timmer M.P., Dietzenbacher E., Los B., Stehrer R., Vries G.J. (2015). An illustrated user guide to the world input–output database: The case of global automotive production. Review of International Economics, 23 (3), 575–605. DOI
Torrellas M., Antón A., Montero J.I. (2013). An environmental impact calculator for greenhouse production systems. Journal of Environmental Management, 118, 186–195. DOI
Troccoli A., Maddaluno C., Mucci M., Russo M., Rinaldi M. (2015). Is it appropriate to support the farmers for adopting conservation agriculture? Economic and environmental impact assessment. Italian Journal of Agronomy, 10 (4), 169–177. DOI
Walls M. (2006). Agriculture and Environment. SCAR Foresight Group.
Werf Van der H.M., Petit J. (2002). Evaluation of the environmental impact of agriculture at the farm level: A comparison and analysis of 12 indicator-based methods. Agriculture, Ecosystems & Environment, 93 (1), 131–145. DOI
Wirén-Lehr S. von (2001). Sustainability in agriculture – an evaluation of principal goal-oriented concepts to close the gap between theory and practice. Agriculture, Ecosystems & Environment, 84 (2), 115–129. DOI
Wrzaszcz W. (2013). Zrównoważenie indywidualnych gospodarstw rolnych w Polsce objętych FADN. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 334 (1), 73–90. DOI
Zieliński M. (2014). Emisja gazów cieplarnianych a efektywność funkcjonowania polskich gospodarstw specjalizujących się w produkcji roślinnej. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 14 (3), 226–235. DOI

Czasopismo/Seria/cykl:

Wieś i Rolnictwo

Zeszyt:

1 (174)

Strona pocz.:

99

Strona końc.:

122

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:243501 ; doi:10.53098/wir012017/05 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pl

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitalizacja:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Dofinansowane ze środków:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

13 mar 2025

Data dodania obiektu:

15 sty 2025

Liczba pobrań / odtworzeń:

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/280589

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji