• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Kontekst innowacji w grupach producentów rolnych

Twórca:

Domagalska-Grędys, Marta

Data wydania/powstania:

2016

Typ zasobu:

Tekst

Wydawca:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

Streszczenie: Głównym celem opracowania jest identyfikacja i ocena kontekstu kształtowania innowacji w grupach producentów rolnych. Grupy postrzegano jako miejsce tworzenia sieci gospodarstw, sprzyjających powstawaniu innowacji otwartych. Kontekst innowacji w grupach rolników odniesiono do klasycznej teorii rozwoju podmiotów rynkowych na bazie innowacji zamkniętych (Josepha Shumpetera) i innowacji otwartych tworzonych w sieciach współpracy według współczesnych teoretyków (Henry’ego Chesbrougha i Claytona Christiansena, Everetta M. Rogersa). Pomocniczym celem badań była próba odpowiedzi na pytanie, czy stan relacji wewnątrzgrupowych stanowi przesłankę do zwiększenia innowacji w gospodarstwach, biorąc pod uwagę zmianę relacji w grupach różnych profili produkcji, wskaźniki dynamiki grupowej oraz ocenę relacji z instytucjami współpracującymi. Badania przeprowadzono wśród grup producentów rolnych województwa małopolskiego, wykorzystując metodę wywiadu bezpośredniego w 2015 r. Wyniki badań wskazują na największe zaangażowanie innowacyjne w grupach sadowniczych przy stałych (niezmiennych) relacjach wewnątrzgrupowych, przeciętnych wskaźnikach grupowych i przy dużej liczbie instytucji współpracujących.

Bibliografia:

Adamowicz M. (2007). Sieci współpracy, gron i terytorialne systemy produkcyjne jako koncepcja rozwoju obszarów wiejskich. Roczniki Naukowe, Seria IX, 22, 15–21.
Almirall E., Casadesus-Masanell R. (2010). Open versus closed innovation: a model of discovery and divergence. Academy of Management Review, 35 (1), 27–47. DOI
Carmeli A., Meitar R., Weisberg J. (2006). Self-leadership and innovative behavior at work. International Journal of Manpower, 27 (1), 75–90. DOI
Chesbrough H.W. (2003). Open Innovation. Boston, Massachusetts: Harvard Business School Press.
Chiaroni D., Chiesa V., Frattini F. (2011) The open innovation journey: how firms dynamically implement the emerging innovation management paradigm. Technovation, 31, (1), 34–43. DOI
Christiansen C.M., Raynor M., Verlinden M. (2003). Zmierzaj tam, gdzie będą pieniądze. Harvard Business Review Polska.
Christiansen C.M., Scott D.A., Roth E.A. (2010). Innowacje. Następny krok. Warszawa: Studio Emka.
Czerniak J. (2013). Polityka innowacyjna w Polsce. Analiza i proponowane kierunki zmian. Warszawa: Difin.
Dodgson M. (1993). Technological Collaboration in Industry. London: Routledge. DOI
Domagalska-Grędys M. (2014). Relacje sieciowe z udziałem grup producentów rolnych – identyfikacja i ocena zróżnicowania. W: Borowiecki R., Rojek T. (red.). Współczesne formy relacji międzyorganizacyjnych. Współpraca – kooperacja – sieci (s. 147–156). Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
Domagalska-Grędys M. (2016). Mikro-konteksty kształtowania zmian relacji w sieci grup producentów rolnych. W: Sroka W. (red.). Zarządzanie współczesnym przedsiębiorstwem. Uwarunkowania, trendy, perspektywy (s. 93–308). Toruń: TNOiK „Dom Organizatora”.
Foster R., Kaplan S. (2003). Twórcza destrukcja. Łódź: Galaktyka.
Jongen W. (2005). Innovation in Agri-food Systems: Product Quality and Consumer Acceptance. Wageningen Academic Pub. DOI
Juchniewicz M. (2014). Model otwartych innowacji w przemyśle spożywczym: skala i znaczenie zjawiska. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3, 107–118.
Kleysen R.F., Street Ch.T. (2001). Toward a multi-dimensional measure of individual innovative behavior. Journal of Intellectual Capital, 2 (3), 284–296. DOI
Łuczka W. (2014). Network interconnections as a driver of innovativeness in meat industry company. Acta Oeconomia, 13 (4), 115–124.
MG (2013). Strategia Innowacyjności i Efektywności Gospodarki „Dynamiczna Polska 2020”. Warszawa: Ministerstwo Gospodarki.
Mikołajec J. (2014). Dwa typy dyfuzji innowacji i ich ontologiczne założenia. Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, Seria: Organizacja i Zarządzanie, 72 (1918), 125–134.
Muras M., Zabłocki W. (2013). Zastosowanie teorii dyfuzji innowacji na przykładzie wprowadzenia na rynek Airbusa A380. Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, 89, 135–148.
Niemczyk J., Stańczyk-Hugiet E., Jasiński B. (2012). Sieci międzyorganizacyjne. Współczesne wyzwania dla teorii i praktyki zarządzania. Warszawa: C.H. Beck.
Podręcznik Oslo… (2008). Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. Pomiar działalności naukowej i technicznej. Wspólna publikacja OECD i Eurostatu, Warszawa. Wydanie trzecie.
Rogers E.M. (1995, 1996). Diffusion of Innovations. New York: The Free Press of Glencoe.
Schumpeter J. (1934). The Theory of Economic Development. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
Scott S.G., Bruce R.A. (1994). Determinants of innovative behavior: A path model of individual innovation in the workplace. Academy of Management Journal, 37 (3), 580–607. DOI
Siekierski J., Śliwa R. (2015). Otoczenie instytucjonalne a procesy innowacyjne w polskiej gospodarce w latach 2004–2020 (w świetle dokumentów strategicznych i operacyjnych). Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie. Tom 26. Prace z Zakresu Zarządzania, 1 (czerwiec), 139–153.
Sulejowicz A. (1997). Partnerstwo strategiczne: modelowanie współpracy przedsiębiorstw. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa.
Tidd J., Bessant J. (2013). Zarządzanie innowacjami. Integracja zmian technologicznych, rynkowych i organizacyjnych. Warszawa: Oficyna Wolters Kluwer business.
Wojtczuk-Turek A. (2011). Zachowanie innowacyjne w pracy. Wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne. Warszawa: Difin.
Wojtczuk-Turek A. (2010). Organizacyjne i kompetencyjne predykatory zachowań innowacyjnych – analizy empiryczne. Współczesne Zarządzanie, 4, 95–106
Źródła internetowe
Andrejczuk M. (2013), Otwarte innowacje – w drodze ku intelektualnemu przewrotowi, http://odpowiedzialnybiznes.pl/artykuly/otwarte-innowacje-w-drodze-ku-intelektualnemu-przewrotowi/ [dostęp: 26.08.2015].
Employee Engagement – a Towers Perrin study (2009), March, http://www.reach1to1.com/2009/03/09/employee-engagement-drives-business-performance/ [dostęp:26.08.2015].
Fakty i mity związane z zaangażowaniem pracowników, http://www.rp.pl/artykul/295880,294552.html [dostęp: 26.08.2009].
http://akson.sgh.waw.pl/~rmrowka/Publikacje/Rafal%20Mrowka%20-%20Zaangazowanie.pdf, s.12 [dostęp: 26.08.2015].
http://ec.europa.eu/agriculture/research-innovation/eip-agriculture/index_pl.htm [dostęp:26.08.2015].
http://stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/NTS_dzialanosc_innowacyjna_2009-2011.pdf [dostęp:26.08.2015].
http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/nauka-i-technika-spoleczenstwo-informacyjne/nauka-i-technika/dzialalnosc-innowacyjna-przedsiebiorstw-w-latach-2011-2013,2,8.html [dostęp: 26.08.2015].
http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia/Centrala/konferencje/18_grudnia_2014/PROW_prezenatacja.pdf [dostęp: 26.08.2015].
http://www.ioz.pwr.wroc.pl/pracownicy/chodak/wyklad_mikro/mikro12.doc [dostęp: 26.08.2015].
http://www.prokurent.com/pl/warto-wiedziec/2015-02-11-08-16-29.html [dostęp: 26.08.2015].

Czasopismo/Seria/cykl:

Wieś i Rolnictwo

Zeszyt:

1 (170)

Strona pocz.:

139

Strona końc.:

164

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:243221 ; doi:10.53098/wir012016/08 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pl

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitalizacja:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Dofinansowane ze środków:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

13 mar 2025

Data dodania obiektu:

20 gru 2024

Liczba pobrań / odtworzeń:

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl./publication/280274

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Kontekst innowacji w grupach producentów rolnych 13 mar 2025
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji