• Search in all Repository
  • Literature and maps
  • Archeology
  • Mills database
  • Natural sciences

Search in Repository

How to search...

Advanced search

Search in Literature and maps

How to search...

Advanced search

Search in Archeology

How to search...

Advanced search

Search in Mills database

How to search...

Advanced search

Search in Natural sciences

How to search...

Advanced search

RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Production and economic results of organic versus conventional farms

Creator:

Komorowska, Dorota

Date issued/created:

2011

Resource type:

Text

Publisher:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Place of publishing:

Warszawa

Type of object:

Journal/Article

Abstract:

The aim of this paper is to compare the production and economic results of organic and conventional farms. The analyzed results show that organic farms record a far lower level of the production of grain, potatoes, oil plants, slaughter pigs and poultry than conventional farms but are characterized by a higher level of the production of vegetables, fruit and protein plants than the latter. Organic farms bear considerably lower production costs than conventional farms, which contributes to the achievement of similar economic results by the two groups of farms. Direct payments to the production activity of organic farms significantly increase the level of their incomes.

References:

Gulbicka B., 2007: Rynek żywności ekologicznej, „Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej”, 75, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
Komorowska D., 2009: Ekonomika produkcji ekologicznej w Polsce. „Zesz. Nauk. SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” 69: 125-134.
Łuczka-Bakuła W., 2007: Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWE, Warszawa.
Nachtman G., Żekało M., 2006: Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych w 2004 r. „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 2: 91–106.
Rozporządzenie Rady 2092/91/EWG z 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych. Dz.Urz. WE L 198, 22.07.1991r.
Tyburski J., Żakowska-Biemans S., 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa.
Wyniki standardowe uzyskane przez ekologiczne gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN w 2007 i 2008 roku (www.fadn.pl).
Wyniki standardowe uzyskane przez gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN w 2007 i 2008 roku (www.fadn.pl).

Relation:

Wieś i Rolnictwo

Issue:

1 (150)

Start page:

124

End page:

133

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:242053 ; doi:10.53098/wir.2011.1.150/06 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Source:

click here to follow the link

Language:

pl

Language of abstract:

eng

Rights:

Creative Commons Attribution BY 4.0 license

Terms of use:

Copyright-protected material. [CC BY 4.0] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY 4.0 license, full text available at:

Digitizing institution:

Institute of Rural and Agricultural Development of the Polish Academy of Sciences

Original in:

Library of the Institute of Rural and Agriculture Development of the PAS

Projects co-financed by:

"Development of scientific journals" program - Ministry of Science and Higher Education (project number RCN/SP/0473/2021/1)

Access:

Open

Object collections:

Last modified:

Mar 18, 2025

In our library since:

Aug 7, 2024

Number of object content downloads / hits:

0

All available object's versions:

https://rcin.org.pl./publication/278432

Show description in RDF format:

RDF

Show description in RDFa format:

RDFa

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information