Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Wiór łuskany

Typ zasobu:

Obraz

Nazwa:

Wiór łuskany

Typ obiektu:

Obiekt archeologiczny

Stanowisko arch.:

Stanowisko Wilczyce 10

Stanowisko-lokalizacja-wykop:

Obiekt 15

Lokalizacja:

Wilczyce, woj. świętokrzyskie, Wyżyna Sandomierska

Charakterystyka obiektu- surowiec:

krzemień świeciechowski

Charakterystyka obiektu- szerokość:

22 mm

Charakterystyka obiektu- grubość:

4 mm

Charakterystyka obiektu- długość:

69 mm

Charakterystyka obiektu- ciężar:

7 g

Opis obiektu:

Wiór łuskany wykonany na formie negatywowej o drobnym łuskaniu obejmującym krótki odcinek krawędzi. Piętka wióra jest wąska, dwukątowa

Kierownik badań/ Twórca kolekcji:

Boroń, Tomasz

Autor (rysunku, zdjęcia, rekordu):

Dębek, Marcin

Data badań:

2011

Miejsce publikacji wyników:

Wilczyce, stanowisko 10 : norma i precedens w rytuale pogrzebowym małopolskiej kultury ceramiki sznurowej / red. Piotr Włodarczak, 2019

Numer inwentarzowy:

19695

Chronologia:

Neolit: kultura ceramiki sznurowej

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania archeologiczne w Wilczycach

Szczegółowy typ zasobu:

Dane badawcze

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:229226

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Nazwa wydania Data
Wiór łuskany 27 paź 2022

Obiekty Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji