RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Ilościowa i jakościowa analiza chemiczna ekstraktów pyłu zawieszonego w powietrzu na terenie województwa katowickiego

Subtitle:

Qualitative and quantitative chemical analysis of suspended matter extracts in the air of Silesia region

Publisher:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstract:

Samples of suspended matter were collected by Staplex apparates in 20 locations from January toJune 1988. Averaged samples for each month and measuring point were extracted for 7 hours withcyclohexane in Soxhlet apparatus. The crude extract of suspended matter was divided into 6 subfractionsby Sequential Elution Solvent Chromatography. GC-MS technique revealed that fraction 1 consisted of nparafins from C^s fo C35 and fraction 2 of policyclic aromatic hydrocarbons (PAH). The concentrations of15 PAHs in samples of suspended matter were determined. In winter samples the concentrations of PAHswere higher than in summer. The highest concentrations were found in a central highly industrialized partof Silesia. The concentrations of B[a]P exceeded many times the admissible level in all samples.

Relation:

Biotechnologia, vol.13-14, 3-4 (1991)-.

Volume:

13-14

Issue:

3-4

Start page:

102

End page:

111

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:180507

Source:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Temporal coverage:

1988-2010

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Terms of use:

-

Digitizing institution:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information