• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Wyrób serka suszonego

Typ zasobu:

Obraz

Nazwa:

Wyrób serka suszonego

Typ obiektu:

Obiekt etnograficzny

Lokalizacja:

somon Bajan ajmak Centralny (Töv), Mongolia

Opis obiektu:

Mężczyzna i kobieta przygotowują miejsce do rozłożenia palety, na której będą wyrobione i ułożone serki. Znajdują się w otoczeniu kuchennych przedmiotów: palety do suszenia serków, kosza wiklinowego do objuczania wielbłądów, drewnianej beczki do przechowania wyrobu masła, kosza na argał. Na pierwszym planie widać czworonóg z resztkami popiołu. Na dachu jurty suszą się serki ułożone na dwóch paletach. Na dalszym planie sąsiednia jurta, wokół której widać podobne przedmioty gospodarcze ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wyrób serka suszonego

Data badań:

1967

Numer inwentarzowy:

Nr inw. 2342

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze (kuchenne)

Szczegółowy typ zasobu:

Fotografia naukowa

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:210868

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Nazwa wydania Data
Wyrób serka suszonego 27 paź 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji