Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Committee on Biotechnology PAS ; Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Tradycyjna biotechnologia znana Jest od tysiącleci odkąd mniej więcej dziesięć tysięcy lat temu rozpoczął się okres rewolucji rolniczej, głównie na Bliskim Wschodzie. Ludzie zaczęli hodować rośliny uprawne i zwierzęta do produkcji żywności niezbędnej dla coraz to większej populacji. Rozpoczęto wówczas stosować najprostsze sposoby hodowania i selekcji najbardziej korzystnych gatunków roślin i zwierząt. Takie zabiegi stały się niezbędne dla zwiększenia produkcji kiedy pojawiły się możliwości wymiany dóbr między skupiskami ludności w różnych regionach ówczesnego świata starożytnego o różnym stopniu rozwoju produkcji żywności i wytworów przemysłowych.
Biotechnologia, vol.67, 4 (2004)-.
0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:113496
Library of Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Creative Commons Attribution BY-SA 4.0 license
Institute of Bioorganic Chemistry of the Polish Academy of Science
Institute of Bioorganic Chemistry of the Polish Academy of Science
2 paź 2020
17 lut 2020
503
https://rcin.org.pl./publication/141926
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Biotechnologia w Polsce | 2 paź 2020 |
Suchocka, Renata Suchocki, Bolesław Tittenbrun, Jacek
Borkowska, Bożenna
Ziółkowski, Piotr Babula- Skowrońska, Danuta Kaczmarek, Małgorzata Cieśla, Agata Sadowski, Jan
Galas, Edward Kwapisz, Ewa Siwińska, Krystyna
Pianowska, Beata Twardowski, Tomasz