Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Tradycyjna biotechnologia znana Jest od tysiącleci odkąd mniej więcej dziesięć tysięcy lat temu rozpoczął się okres rewolucji rolniczej, głównie na Bliskim Wschodzie. Ludzie zaczęli hodować rośliny uprawne i zwierzęta do produkcji żywności niezbędnej dla coraz to większej populacji. Rozpoczęto wówczas stosować najprostsze sposoby hodowania i selekcji najbardziej korzystnych gatunków roślin i zwierząt. Takie zabiegi stały się niezbędne dla zwiększenia produkcji kiedy pojawiły się możliwości wymiany dóbr między skupiskami ludności w różnych regionach ówczesnego świata starożytnego o różnym stopniu rozwoju produkcji żywności i wytworów przemysłowych.
Biotechnologia, vol.67, 4 (2004)-.
0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:113496
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
2 paź 2020
17 lut 2020
467
https://rcin.org.pl./publication/141926
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Biotechnologia w Polsce | 2 paź 2020 |
Suchocka, Renata Suchocki, Bolesław Tittenbrun, Jacek
Borkowska, Bożenna
Ziółkowski, Piotr Babula- Skowrońska, Danuta Kaczmarek, Małgorzata Cieśla, Agata Sadowski, Jan
Galas, Edward Kwapisz, Ewa Siwińska, Krystyna
Pianowska, Beata Twardowski, Tomasz