Michalski, Andrzej ; Olszewski, Waldemar ; Rowiński, Wojciech
W prowadzonych badaniach patogenezy ostrej martwicy trzustki powstała konieczność uzyskania dużej ilości jałowego soku trzustkowego od tego samego psa. Opisane w piśmiennictwie metody wytwarzania przetoki trzustkowej(1,2)okazały się dla tych celów mało skuteczne.Najlepsza i najczęściej używana metoda Pawłowa zawodzi niejednokrotnie. Wobec powyższego opracowano własny sposób wytwarzania zewnętrznej przetoki trzustkowej, która pozwala na otrzymywanie 200—600 ml soku dziennie przez kilka tygodni, bez nadmiernego wyniszczenia psa.Jest to modyfikacja sposobu Pawłowa. Opracowując sposób wytwarzania przetoki brano pod uwagę,że otrzymywany sok trzustkowy mógł stykać się ze śluzówką dwunastnicy ulegać aktywacji pod wpływem enterokinazy(2).Zapobiegło temu cewnikując przewód trzustkowy,dzięki czemu sok spływał do naczynia bez zetknięcia z błoną śluzową dwunastnicy
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN
24 mar 2022
23 wrz 2019
171
https://rcin.org.pl./publication/105530
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Michalski, Andrzej, 1965, Sposób wytwarzania długotrwałej zewnętrznej przetoki trzustkowej u psa | 24 mar 2022 |
Benendo, Bogusława Olszewski, Waldemar
Olszewski, Waldemar Łukasiewicz, Hanna Rowiński, Wojciech
Rowiński, Wojciech Łukasiewicz, Hanna Olszewski, Waldemar
Rosnowska, Maria Olszewski, Waldemar Rowiński, Wojciech i in.
Olszewski, Waldemar Rowiński, Wojciech Olszewska, Krystyna i in.
Rowiński, Wojciech Olszewski, Waldemar Szmidt, Jacek i in.
Olszewski, Waldemar Rowiński, Wojciech Olszewska, Krystyna i in.