Język metadanych
Etnografia Polska 62 z. 1-2 (2018)
Twórca: Wydawca:Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk
Miejsce wydania: Data wydania/powstania: Opis: Typ obiektu: Temat i słowa kluczowe:kuchnia domowa ; przekaz międzypokoleniowy ; jedzenie domowe ; mobilność przedmiotów / obiektów ; prezent ; wzajemność
Abstrakt:This paper deals with intergenerational home-made food transfers inside Polish urban families. It is based on the material gathered by interviewing representatives of two generations. Not only economic, but also emotional and symbolic function of food distribution are presented. The circulation of food containers which travel between parents’ and children’s households is interpreted as systemic, according to the logic of gift. Three components of the system – giving, receiving and reciprocating – are analysed in order to reveal the tensions hidden in the food exchange. The relation between stability and dynamics in contemporary Polish families is also described. Both reproduction of the social order and the intergenerational change are embodied in the system of food exchange analysed in the paper
Bibliografia:
Albertini Marco, Kohli Martin, Vogel Claudia 2007, Intergenerational transfers of time and money in European families: common patterns – different regimes?, Journal of European Social Policy, vol. 17, no. 4, pp. 319–334
Alber Jens, Kohler Urich 2008, Informal food production in the Enlarged European Union, Social Indicators Research, vol. 89, issue 1, pp. 113–127
Bachórz Agata 2016, Disgusting shark meat and the taste of North: Icelandic food in the “mouth” of Polish tourists and migrants, [in:] D. Rancew-Sikora, U. Dís Skaptadóttir (eds.), Mobility to the Edges of Europe: The Case of Iceland and Poland, Scholar, Warszawa
Bachórz Agata 2018, Hidden resources? Households’ strategies for maintaining control over food: between continuity and discontinuity, Contribution in Humanities AGH, vol. 17, no. 2, pp. 97–109
Barański Janusz 2007, Świat rzeczy. Zarys antropologiczny, Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków
Certeau Michel, Giard Luce, Mayol Pierre 2011, Wynaleźć codzienność, Tom 2. Mieszkać, gotować [originally published as: 1998, The practice of everyday life, vol. 2. Living and cooking, University Of Minnesota Press], Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków
Counihan Carole M. 1999, The Anthropology of Food and Body. Gender, Meaning, and Power, Routlege, New York–London
Dunn Elizabeth 2017, Prywatyzując Polskę. O bobofrutach, wielkim biznesie i restrukturyzacji pracy, Wydawnictwo Krytyki Politycznej, Warszawa [originally published as: 2004, Privatizing Poland: baby food, big business, and the remaking of labor, Cornell University Press, New York]
Harman Vicki, Cappellini Benedetta 2015, Mothers on display: lunchboxes, social class and moral accountability, Sociology, vol. 49, no. 4, pp. 764–781
Horolets Anna 2013, Konformizm, bunt, nostalgia. Turystyka niszowa z Polski do krajów byłego ZSRR, Universitas, Kraków
Jehlička Petr, Smith Joe 2011, An unsustainable state: Contrasting food practices and state policies in the Czech Republic, Geoforum, vol. 42, no. 3, pp. 362–372
Komter Aafke E., Vollebergh Wilma A. M. 2002, Solidarity in Dutch families. Family ties under strain, Journal of Family Issue, vol. 23, no. 2, pp. 171–188
Krzyżowski Łukasz, Mucha Janusz 2014, Transnational caregiving in turbulent times: Polish migrants in Iceland and their elderly parents in Poland, International Sociology, vol. 29, issue 1, pp. 22–37
Lewicki Mikołaj, Drozdowska Adrianna 2017, “Słoiki” i warszawiacy: klasowe wojny o Warszawę, [in:] M. Gdula, M. Sutowski (eds.), Klasy w Polsce. Teorie, dyskusje, badania, konteksty. Instytut Studiów Zaawansowanych, Warszawa
Lury Celia 2003 [1997], The objects of travel, [in:] Ch. Rojek, J. Urry (eds.) Urry, Touring cultures. Transformations of travel and theory, Routledge, Abingdon-on-Thames
Makovicky Nicolette 2009, The objects of morality. Rethinking informal networks in Central Europe, [in:] ed. H.G. West, P. Raman, Enduring socialism: explorations of revolution and transformation, restoration and continuation, Berghahn Books, New York
Mauss Marcel 2001, Szkic o darze. Forma i podstawa wymiany w społeczeństwach archaicznych, [in:] M. Mauss, Socjologia i antropologia, Wydawnictwo KR, Warszawa [originally published as: Mauss Marcel 1950, Sociologie et anthropologie, Universitaires de France, Paris]
McCabe Maryann, de Waal Malefyt Timothy 2015, Creativity and cooking: motherhood, agency and social change in everyday life, Journal of Consumer Culture, vol. 15, no 1,pp. 48–65
Moisio Risto, Arnould Eric J., Price Linda L. 2004, Between mothers and markets. Constructing family identity through home-made food, Journal of Consumer Culture, vol. 4, no. 3, pp. 361–384
Mroczkowska Joanna 2014, Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich, [in:] U. Jarecka, A. Wieczorkiewicz (eds.), Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa
Mroczkowska Joanna 2018, Podlaski „Słoik” – mobilna grupa społeczna i mobilne medium tożsamości lokalnej, Studia Socjologiczne, no. 4 (231), pp. 77–102
Patico Jennifer 2002, Chocolate and cognac: gifts and the recognition of social worlds in post-soviet Russia, Ethnos: Journal of Anthropology, vol. 67, no. 3, pp. 345–368
Patzer Helena 2008, Staying Connected. Filipinos in Denmark as Transnational Migrants, [in:] L. Mróz, A. Posern-Zieliński (eds.), Exploring home, neighbouring and distant cultures, Wydawnictwo DiG, Warszawa
Parsons Julie M. 2015, Gender, Class and Food Families, Bodies and Health, Palgrave Macmillan, London
Polese Abel, Rodgers Peters 2011, Surviving post-socialism: the role of informal economic practices, International Journal of Sociology and Social Policy, vol. 31, issue 11, pp. 612–618
Sahlins Marshall 1972, Stone Age Economics, Aldine-Atherton, Chicago
Short Frances 2006, Kitchen secrets. The meaning of cooking in everyday life, Berg, Oxford–New York
Smith Adrian, Stenning Alison 2006, Beyond household economies: articulations and spaces of economic practice in post-socialism, Progress in Human Geography, vol. 30, no. 2, pp. 190–213
Stanisz Agata 2014, Rodzina made in Poland. Antropologia pokrewieństwa i życia rodzinnego, Wyd. Agata Stanisz, Poznań
Straczuk Justyna 2004, Wspólnotowe funkcje pożywienia, czyli pogranicze wyznaniowe od kuchni, Kultura Współczesna, no. 4, pp. 187–209
Sutton David E. 2001, Remembrance of Repasts: An Anthropology of Food and Memory, Berg, Oxford–New York
Urbańska Sylwia 2015, Matka Polka na odległość: z doświadczeń migracyjnych robotnic 1989–2010,Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń
Wedel Janine R. 2007, Prywatna Polska, Trio, Warszawa [originally published as: 1986, The private Poland. An anthropologist’s look at everyday life]
Wilk Richard 2010, Power at the table: food fights and happy meals, Cultural Studies ↔ Critical Methodologies, vol. 10, issue 6, pp. 428–436
IAiE PAN, sygn. P 325 ; IAiE PAN, sygn. P 326 ; IAiE PAN, sygn. P 327 ; kliknij tutaj, żeby przejść
Język: Prawa:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska
Zasady wykorzystania:Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Digitalizacja:Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk
Lokalizacja oryginału:Biblioteka Instytutu Archeologii i Etnologii PAN
Dostęp: