Metadata language
Zakwaterowanie z wyżywieniem we własnym zakresie (self-catering accommodation) - zarys problemu
Subtitle:Krajowy i międzynarodowy rynek turystyczny ; Ekonomiczne Problemy Turystyki 1644-0501 nr 27 ; Zeszyty Naukowe - Uniwersytet Szczeciński 1640-6818 nr 807
Creator:Więckowski, Marek [1971- ]. Autor
Publisher:Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego
Place of publishing: Date issued/created: Description: Type of object: Abstract:Jednym z dynamicznie rozwijających się sektorów turystyki w Europie jest rynek zakwaterowania z wyżywieniem we własnym zakresie (ang. self-catering accommoda-tion). Termin „zakwaterowanie z wyżywieniem we własnym zakresie" dotyczy katego-rii obiektów noclegowych, które cechują się przede wszystkim tym, że turyści przeby-wający w tych obiektach nie mają w ofercie wyżywienia i zajmują się nim na własną rękę. Omawiany w artykule rodzaj zakwaterowania jest szczególnie ważny dla rozwoju obszarów wiejskich. Jego znaczenia należy upatrywać w wykorzystaniu miejscowych zasobów przyrodniczych i kulturowych. Istnienie tego typu zakwaterowania stwarza też duże możliwości rozwoju usług dodatkowych, efektywnie wpływając na zatrudnienie, a tym samym na rozwój lokalny. Może przyczyniać się do wykorzystania lokalnych produktów, zasobów siły roboczej, wzrostu kreatywności, a nawet do zachowania (ochrony) przyrodniczego i kulturowego dziedzictwa (zwłaszcza gdy jest ono podstawą przyciągnięcia turystów). Zarówno właściciele obiektów zakwaterowania, jak i lokalne oraz regionalne władze coraz poważniej traktują ten rodzaj bazy turystycznej i widzą w niej szansę na rozwój ekonomiczny. Coraz częściej jest ona traktowana jako podsta-wa do rozwoju produktów turystycznych wykorzystujących lokalne walory, atrakcje oraz dodatkowe usługi, zwłaszcza aktywizujące turystów (przygoda, sport) oraz przed-stawiające walory kulturowe obszaru (np. kuchnia, tradycje). Tworzone są zarówno pojedyncze dodatkowe usługi, jak i całe pakiety produktów turystycznych. Pakiety usług zależą oczywiście od głównych atrakcji i specjalizacji obszaru (np. turystyka piesza, rowerowa, kultura i dziedzictwo, wędkarstwo, golf, obserwacja ptaków i innych zwierząt), choć część z nich jest uniwersalna i z powodzeniem może być stosowana bez względu na miejsce (np. sprzątanie, opieka nad dziećmi, kursy kulinarne).
References:
1. Cawley M., Gillmor D., Integrated Rural Tourism: Concepts and Practice, „Annals of Tourism Research" 2008, vol. 35, no. 2.
http://dx.doi.org/10.1016/j.annals.2007.07.011 -
2. Johns N., Lynch P., The Self-Catering Accommodation Market: A Review of Electronic and Other Sources, „International Journal of Hospitality Management" 2007, vol. 26, issue 2.
3. Lynch P., Johns N., Self-Catering Accommodation, „International Journal of Hospitality Management" 2007, vol. 26, issue 2.
4. Nicod P., Mungall A., Henwood J., Self Catering Accommodation in Switzerland, „In-ternational Journal of Hospitality Management" 2007, vol. 26, issue 2.
5. Sharpley R., Rural Tourism and the Challenge of Tourism Diversification: The Case of Cyprus, „Tourism Management" 2002, vol. 23.
http://dx.doi.org/10.1016/S0261-5177(01)00078-4 -
6. Skoczek M., Turystyka wiejska jako czynnik ochrony dziedzictwa kulturowego w Hisz-panii i Portugalii, „Prace i Studia Geograficzne" 2003, vol. 32.
Ekonomiczne Problemy Turystyki
Start page: End page: Resource type: Format:Rozmiar pliku 3,6 MB ; application/pdf
Resource Identifier: Language: Rights:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
Terms of use:Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Digitizing institution:Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania Polskiej Akademii Nauk
Access: