Object structure
Title:

Wybrane czynniki roślinnej i zwierzęcej ekologicznej produkcji rolniczej w Unii Europejskiej

Creator:

Łukiewska, Katarzyna ORCID ; Chrobocińska, Katarzyna ORCID

Publisher:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Place of publishing:

Warszawa

Date issued/created:

2023

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

Subject and Keywords:

rolnictwo ekologiczne ; produkcja ekologiczna ; produkcja zwierzęca ; produkcja roślinna

Abstract:

W założeniach Europejskiego Zielonego Ładu ujęto zapis zakładający, że do 2030 r. 25% użytków rolnych w Unii Europejskiej (UE) powinno być objętych produkcją ekologiczną. Dane statystyczne wskazują, iż do 2020 r. w krajach UE nastąpił wzrost powierzchni ekologicznych pól uprawnych, do czego m.in. przyczynił się wzrost popytu na żywność ekologiczną. Niemniej jednak różnorodne uwarunkowania po 2020 r. doprowadziły do zmiany sytuacji rolnictwa ekologicznego w UE. Celem opracowania była ocena wybranych czynników roślinnej i zwierzęcej ekologicznej produkcji rolniczej w wytypowanych krajach UE. W badaniach wykorzystano analizę porównawczą oraz metodę monograficzną, analizie poddano dane udostępnione przez Komisję Europejską z lat 2015–2020. Wyniki badań wykazały, że największą powierzchnią upraw ekologicznych spośród krajów UE charakteryzowały się kolejno Francja, Hiszpania i Włochy. Francja wyróżniała się na tle innych analizowanych krajów wielkością ekologicznej powierzchni zbóż, roślin zielonych i owoców, a także wielkością pogłowia drobiu, trzody chlewnej i bydła. W Niemczech odnotowano szczególnie dużą powierzchnię zbóż oraz wysoką liczbę krów mlecznych i bydła hodowlanego z certyfikatem ekologicznym. Stwierdzono też, że uwzględniając wielkość i możliwości krajów UE, potencjał w produkcji ekożywności jest w większości przypadków niewykorzystany, a znaczący udział rolnictwa ekologicznego w rolnictwie całkowitym odnotowano tylko w Austrii. Opracowanie uzupełnia literaturę przedmiotu i wypełnia lukę poznawczą w zakresie aktualnych danych oraz umożliwia ocenę wykorzystania potencjalnych możliwości rozwoju w odniesieniu do rolnictwa ekologicznego w UE. Dostrzeżenie aktualnych trendów w poszczególnych kierunkach ekologicznej produkcji rolniczej może wspomóc decydentów w kreowaniu skutecznej strategii mającej charakter bardziej aplikacyjny niż teoretyczny. Ponadto zagadnienia prezentowane w artykule mogą zainspirować menedżerów i zarządzających produkcją rolną w procesie decyzyjnym ukierunkowanym na optymalną alokację zasobów, która może przyczynić się do poprawy stanu środowiska naturalnego oraz jakości życia na terenach wiejskich.

References:

Chrobocińska K., Lotkowska A. (2023). Effectiveness of organic food marketing. Economics and Environment, 2, 255–270. DOI
Czudec A., Miś T., Zając D. (2022). Supporting local economic development as a motive for purchasing organic food. Ekonomia i Środowisko, 2 (81), 291–312. DOI
EC [European Commission] (2023). Organic farming in the EU – A decade of organic growth, January 2023. European Commission, DG Agriculture and Rural Development, Brussels. https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2023-04/agri-market-brief-20-organic-farming-eu_en.pdf (dostęp: 20.06.2023).
EP [European Parliament] (2021). EU agriculture statistics: Subsidies, jobs, production (infographic). https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20211118STO17609/eu-agriculture-statistics-subsidies-jobs-production-infographic (dostęp: 12.06.2023).
FiBL, IFOAM (2021). The world of organic agriculture. https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf (dostęp: 12.06.2023).
Glapiak E. (2020). Walka o głosy polskiej wsi. A tak wieś wygląda w liczbach. Business Insider. https://businessinsider.com.pl/finanse/rolnictwo-w-polsce-jaki-procent-pkb-stanowi-jaka-jest-produktywnosc/c139m8h (dostęp: 20.06.2023).
Głuszek S. (2023). Gospodarstwa ekologiczne w odwrocie. Dlaczego rolnicy rezygnują z eko? Agrofakt.pl. https://www.agrofakt.pl/gospodarstwo-ekologiczne-w-odwrocie-dlaczego-rolnicy-rezygnuja-z-eko/ (dostęp: 6.06.2023).
Gryn M. (2020). Czy ekożywność jest zdrowsza? Do Rzeczy. https://dorzeczy.pl/bezpieczenstwo-zywnosci/138031/czy-ekozywnosc-jest-zdrowsza.html (dostęp: 10.06.2023).
Grzybowska-Brzezińska M., Lizińska W., Gornowicz M. (2023). Ograniczenia i szanse rozwoju gospodarstw rolnych z regionu Warmii i Mazur w kontekście zmian Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 25 (1), 91–107.
Ham M. (2019). Beliefs about effects of organic products and the ir impact on intention to purchase organic food. Ekonomski vjesnik/Econviews – Review of Contemporary Business, Entrepreneurship and Economic Issues, 32 (1), 69–80.
Hermaniuk T. (2018). Postawy i zachowania konsumentów na rynku ekologicznych produktów żywnościowych. Handel Wewnętrzny, 2 (373), 189–199.
Hole D.G., Perkins A.J., Wilson J.D., Alexander I.H., Grice P.V., Evans A.D. (2005). Does organic farming benefit biodiversity? Biological Conservation, 122 (1), 113–130. DOI
Klimczuk-Kochańska M., Klimczuk A. (2020). Organic agriculture. W: S.N. Romaniuk, M. Thapa, P. Marton (red.). The Palgrave Encyclopedia of Global Security Studies (s. 1–7). Cham: Springer International Publishing. DOI
Kułyk P., Michałowska M. (2018). Zachowania konsumentów na rynku żywności ekologicznej w świetle wyników badań empirycznych w województwie lubuskim. Handel Wewnętrzny, 2 (373), 270–282.
Kułyk P., Michałowska M. (2016). Stan rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 113, 17–32. DOI
Kuś J., Stalenga J. (2006). Perspektywy rozwoju różnych systemów produkcji rolniczej w Polsce. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 242, 15–25.
Łuczka W. (2021). Procesy rozwojowe rolnictwa ekologicznego i ich ekonomiczno-społeczne uwarunkowania. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar.
Majewski E. (2002). Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania rozwoju Systemu Integrowanej Produkcji Rolniczej (SIPR) w Polsce. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
Majewski E. (1995). Koncepcja systemu integrowanej produkcji rolniczej. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 6, 39–55.
MRiRW [Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi] (2021). Materiały dla rolników, którzy chcieliby rozpocząć uprawę roślin lub chów zwierząt metodami ekologicznymi oraz prowadzących działalność (2021). Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Mulder M.R., Liu R.L. (2017). Consumer awareness and motivation for organic food consumption: Exploring the environmental and health considerations surrounding the production of organic food; Understanding perspectives on organic products from the consumer, producer and retailer. W: I. Kareklas, D.D. Muehling (red.). Deciphering Organic Foods: A Comprehensive Guide to Organic Food Production, Consumption, and Promotion (s. 1–27). New York: Nova Science Publishers Inc.
Pfefferli S. (2011). Kierunki rozwoju szwajcarskiego rolnictwa. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1, 27–45.
PIŻE [Polska Izba Żywności Ekologicznej] (2019). Polska na ekologicznej mapie Europy. https://jemyeko.com/perspektywy-polskiego-rynku-zywnosci-ekologicznej/ (dostęp: 1.06.2023).
Pomykała D. (2010). Wymogi dobrostanu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych. Radom: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu.
Rada Europejska (2007). Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007. Dz.U.UE.L.2008.250.1. https://www.prawo.pl/akty/dz-u-ue-l-2018-150-1,69059496.html (dostęp: 10.06.2023).
Ruiz de Maya S., López-López I., Munuera J.L. (2011). Organic food consumption in Europe: International segmentation based on value system differences. Ecological Economics, 70 (10), 1767–1775. DOI
Runowski H. (2009). Rolnictwo ekologiczne. Rozwój czy regres? (Organic farming. Process or regress?). Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 96 (40), 182–193. DOI
Runowski H., Kramarz P. (2022). Czynniki determinujące postrzeganie produktów rolnych. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 24 (4), 155–168.
Sadowski A., Wojcieszak-Zbierska M., Zmyślona J. (2021). Economic situation of organic farms in Poland on the background of the European Union. Problems of Agricultural Economics, 367 (2), 101–118. DOI
Sandu A.-M. (2022). Organic farming in the European Union – perspectives for 2030. Proceedings of the International Conference on Business Excellence, 16 (1), 427–436. DOI
Siuda A. (2021). Zużycie środków ochrony roślin w Unii Europejskiej. W którym kraju największe? Agropolska.pl. https://www.agropolska.pl/uprawa/ochrona-roslin/zuzycie-srodkow-ochrony-roslin-w-unii-europejskiej-w-ktorym-kraju-najwieksze,359.html (dostęp: 20.06.2023).
Smoluk-Sikorska J. (2010). The organic farming and the market of its products in the European Union. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4 (18), 87–95.
Witek L., Szalonka K. (2017). Percepcja zdrowej żywności a zachowania konsumentów. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 120, 159–174. DOI
Zieliński M., Józwiak W., Ziętara W., Wrzaszcz W., Sobierajewska J., Mirkowska Z., Adamski M. (2022). Kierunki i możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w ramach Europejskiego Zielonego Ładu. Warszawa: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Instytut Ekonomiki i Organizacji Gospodarki Żywnościowej – PIB.
Ziętara W., Mirkowska Z. (2021). Zielony Ład – w kierunku rolnictwa ekologicznego czy ekologizacji rolnictwa. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3 (368), 29–54. DOI

Relation:

Wieś i Rolnictwo

Issue:

4 (201)

Start page:

7

End page:

28

Resource type:

Tekst

Detailed Resource Type:

Artykuł

Resource Identifier:

doi:10.53098/wir.2023.4.201/01 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Source:

click here to follow the link

Language:

pl

Language of abstract:

eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitizing institution:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Projects co-financed by:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: