Język metadanych
Enzymy proteolityczne szczepionek serowarskich
Inny tytuł:Enzymy proteolityczne szczepionek serowarskich
Twórca:Chrzanowska, Józefa ; Wojtatowicz, Maria
Wydawca:Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Data wydania/powstania: Temat i słowa kluczowe: Abstrakt:In this review proteolytic enzymes of starter microflora involved in cheese ripening are described. The best known system is the proteolytic system of primary starter represented bymesophilic and thermophilic lactic acid bacteria. An important role in the ripening of some kindof cheeses is played by enzymes of secondary starter represented by propionic acid bacteria,Brevibacterium linens and some strains of fungi of Penicillium genus. The extent of proteolysisand flavour development in cheese depends on the activity and specificity of all these proteases.
Czasopismo/Seria/cykl:Biotechnologia, vol.45, 2 (1999)-.
Tom: Zeszyt: Strona pocz.: Strona końc.: Typ zasobu: Szczegółowy typ zasobu: Format: Identyfikator zasobu: Źródło:Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język: Język streszczenia: Zakres czasowy: Prawa:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Zasady wykorzystania: Digitalizacja:Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Lokalizacja oryginału:Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Dofinansowane ze środków: Dostęp: