Object structure
Nazwa:

Wyrób serka suszonego

Typ obiektu:

Obiekt etnograficzny

Lokalizacja:

somon Bajan ajmak Centralny (Töv), Mongolia

Opis obiektu:

Kobieta kontynuuje tę samą czynność „samrach” –długotrwałe mieszanie mleka w kotle, unoszenie izlewanie na powrót z możliwie największej wysokości. Mleko gotuje się w kotle togoo, który stoi na czwórnogu podgrzewanym żarzącym się argałem. Towarzyszące kobiecie naczynia, utensylia i otoczenie pozostają bez zmian ; Zdjęcie z serii: Zajęcia gospodarcze ; Podseria: Wyrób serka suszonego

Data badań:

1967

Numer inwentarzowy:

Nr inw. 2375

Temat i słowa kluczowe:

zajęcia kuchenne ; wyroby mleczne ; wyrób örömu ; pasterze mongolscy ; gospodarstwo pasterskie ; Chałchasi ; Mongołowie

Czasopismo/Seria/cykl:

Badania etnograficzne PAN w Mongolii ; Seria: Zajęcia gospodarcze

Typ zasobu:

Obraz

Szczegółowy typ zasobu:

Fotografia naukowa

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-SA 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

×

Citation

Citation style: