Język metadanych
Biotechnologiczny potencjał cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira
Inny tytuł:Biotechnological potential of cyanobacteria of the genus Arthrospira
Twórca:Miklaszewska, Magdalena ; Waleron, Małgorzata ; Waleron, Krzysztof
Wydawca:Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Data wydania/powstania: Temat i słowa kluczowe: Abstrakt:Nutritional properties of Arthrospira have been known for hundred years. It was consumed by the Aztecs and it is still an important food source for the Kanembu tribe in Chad. The biomass of Arthrospira is the source of eight essential and twelve non-essential amino acids, as well as lipids, carbohydrates, minerals, vitamins and carotenoids. It has immunomodulative, antioxidant, antiviral and anticancerogenic properties. Art/irosp/ro is also used for hea'/y metal and inorganic nutrients removal from wastewater. Arthrospira PCC 8005 strain was chosen to be a part of MELISSA system (Micro Ecological Life Support System Alternative), where it will be used to produce oxygen and as food for astronauts.
Czasopismo/Seria/cykl:Biotechnologia, vol.82, 3 (2008)-.
Tom: Zeszyt: Strona pocz.: Strona końc.: Typ zasobu: Szczegółowy typ zasobu: Format: Identyfikator zasobu: Źródło:Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język: Język streszczenia: Zakres czasowy: Prawa:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Zasady wykorzystania: Digitalizacja:Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk
Lokalizacja oryginału:Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk
Dofinansowane ze środków: Dostęp: